Ugrás a tartalomra

Hangszínhely: új művészeti fesztivál indul Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 23. kedd 13:44
Augusztus utolsó hétvégéjén Miskolc belvárosában több helyszínen művészeti fesztivál nyitja meg kapuit.

Augusztus 26-án és 27-én, pénteken és szombaton Miskolc belvárosában több helyszínen találkozhatnak a zene és a vizuális művészetek kapcsolatával azok, akiket kicsit mélyebben érdekel a hangok világa és a képzőművészet. A hangok és a vizuális művészetek kapcsolata több száz éves múltra tekint vissza, hiszen számos képzőművészt inspirált a zene és fordítva is igaz ez, azaz számos zenészt inspirált a képzőművészet. 

A Hangszínhely Fesztivál erre a két művészeti területre szeretné ráirányítani a figyelmet és ezek közös kapcsolódási pontjaira egy teljesen új szemszögből. Bemutatja az egymástól eltérő zenei stílusok képviselőit, akik mindannyian valamilyen módon kapcsolódnak a vizuális művészet egy-egy ágához. A helyszínek a teljesség igénye nélkül a Miskolci Galéria, a Művészetek Háza, a Mission Art Galéria, így bátran állíthatjuk, hogy a belváros több pontján futhatunk bele a rendezvény eseményeibe. A koncerteket kísérő kiállításon zenéhez kapcsolódó műalkotások lesznek láthatóak, köztük a fellépő képzőművész-zenészek munkái, de szerepelni fog néhány klasszikus modern magyar alkotás is. 

A fesztivál nagyon fontos célkitűzése, hogy megmutassa a két művészeti műfaj közötti átjárókat, és akiknek a zene a mindenük, azokat a hangok és dalok vigyék közelebb a vizuális, képi műfajokhoz, festményekhez, szobrokhoz, installációkhoz, akiket pedig a képzőművészet érdekel jobban, azokat ez vezesse majd a zenéhez.

A fesztivál első napi, pénteki programjából egy kis ízelítő: délután fél négykor a fesztivál megnyitó a Columna-Csoport oszlopfestő művészeivel a megfestésre kerülő kerítés előtt. Itt a zenei alapot a Miskolci Bartók Béla Zene-és Táncművészei Szakgimnázium ütős növendékei szolgáltatják majd.

Aznap lesz még Hangszín címmel kiállításmegnyitó is három helyszínen, koncert a Miskolci Galéria udvarán, és akik esetleg a mozgóképet részesítenék előnyben, azok a Művészetek Háza mozitermében Van Gogh az Örökkévalóság kapujában című filmet nézhetik meg.

Este a már jól ismert Balkan Fanatik koncertezik az Erzsébet téri színpadon és még számtalan program várja az érdeklődőket.

A fesztivál második napja is rengeteg izgalmas programot ígér, például Bardocz Boglár zenés kreatív élményfestését a Mission Art Galériában vagy a Rutkai Bori Banda gyermekkoncertjét az Erzsébet téri színpadon, és ezen a napon lesz filmvetítés is a Művészetek Háza mozitermében. Akik délután látogatnak ki és keresnek programot, azok tárlatvezetéssel is körbemehetnek a HANGSZÍN című kiállításon a kiállító művészek közreműködésével. Az este itt is koncertekkel zárul több helyszínen.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!