Ugrás a tartalomra

A tanácskozás szakaszához érkezett a közösségi gyűlés

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. október 02. szombat 17:55
Szombatra és vasárnapra hívták össze újra a közösségi gyűlésre a miskolciakat, akik most már javaslatcsomagot fogalmaznak meg. Téma még mindig a légszennyezettség, amit csökkenteni kell a városban.
Képgaléria! Fotó: Juhász Ákos

Két hete találkozott az az ötven miskolci, akiket közösségi gyűlésre hívtak, akkor arról is beszélgettek, hogy az önkormányzatoknak milyen eszközök vannak a kezében, milyen lehetőségeik vannak egy-egy probléma megoldására. Ezt Varga Andrea alpolgármester mondta el. – Előttünk áll a klímastratégia elfogadása, ezért fontos, hogy a közösségi gyűlés javaslatai az asztalunkra kerüljenek. Ebben óriási szerepe van a légszennyezettségnek Az ő javaslatcsomagjukat szeretnénk később egy cselekvési tervvé alkotni – mondta, majd hozzátette, a reprezentatív választás miatt a város lakosainak minden rétege jelen van a találkozókon. – Ez egy közös tanulási folyamat, hiszen azok a városlakók, akik eddig nem foglalkoztak ilyen jellegű kérdésekkel, most betekintést kaphatnak abba, hogy mennyire bonyolult összefüggések mentén kell egy-egy döntést meghozni időnként. A látszólag egyszerű kérdések megoldása is nagyon nehéz lehet – mondta. 

Szerinte csak akkor fognak tudni hosszú távon előrelépni, ha partneri együttműködés jön létre az önkormányzat és a városlakók között. – A részvételiségi demokrácia eszközrendszere a képviseleti demokráciával nagyon jól együtt tud működni, összhangban van szerintem. Számos olyan kérdés van Miskolcon, amellyel közösen foglalkoznunk kell, és amelyekben olyan kozszenzusos megoldásokat kell keresnünk, amik széles lakossági bázisra épültek. Például a közösségi közlekedésnél is ütköztetnünk kell érdekeket, hogy jó döntéseket tudjunk hozni – tette hozzá az alpolgármester.

A közösségi gyűlést megszervező DemNet Alapítvány igazgatója, Bördős Éva elmondta, most a közösségi gyűlés tanácskozási szakaszához érkeztek a két héttel ezelőtti előadások után. – A résztvevők kis csoportokban beszélték meg az eddig hallottakat. Elkezdődött az ötletelés, amikor megfogalmazták gondolataikat arra vonatkozóan, hogy milyen javaslatokat szeretnének tenni a levegőminőség javításával kapcsolatban a városvezetés felé, akiktől azt az ígéretet kaptuk, hogy használni fogják a közösségi gyűlés javaslatait – mondta, hozzátéve, nagyon bíznak abban, hogy egyéb kérdésekben is összehívhatnak majd közösségi gyűléseket. – Ez egy olyan módszertan, ami a társadalmunkat súlyosan megosztó kérdések megtárgyalására alkalmas, valamint hosszú távú célok eléréséhez is. Az állampolgárok tudása szakértők segítsége révén mélyül – mondta a szakember.

Tóth Józsefné nagyon hasznosnak találta az első kört, az előadókat, illetve azt is, hogy mindenkinek van véleménye a témáról és ötlete. – Szerintem nagyon sokat tanultunk, több ilyen gyűlés kellene Miskolcon. Olyan dolgokkal szembesültünk, amikre nem is gondolunk nap mint nap: légszennyezés, globális felmelegedés, Reméljük, meg tudjuk oldani ezt a problémát – mondta, és elárulta, azokra a kérdésekre e-mailben kaptak választ, amiket első két nap nem tudtak érinteni. – Véleményem szerint vissza kell szorítani az autóközlekedést a városban, mert a sok autó nagyon szennyezi a levegőt. Több zöld területre van szükség. Azt beszéltük, hogy tovább kell bővíteni a villamos és a vasútvonalat. A troli is környezetkímélő, úgyhogy abban is gondolkozunk – mondta. Ahogyan ő fogalmazott, ő biztosan itt lesz a következő közösségi gyűlésen is, ha hívjak. Szerinte felelősségtudatot teremt és építi az emberek összetartását. 

Nagy Marcell a fiatal generáció tagja, véleménye szerint őket hosszabb távon érinti majd a légszennyezettség. – Azt gondolom, minden korosztály érintve kell hogy legyen, mert együtt kell a problémákat megoldanunk. Fontos, hogy mindannyian tájékozódjunk a környezettudatosság témakörében. Nagyon jó volt a két héttel ezelőtti hétvége, mert nagyon sok információt kaptunk a témával kapcsolatban. Az én életemben felmerültek már ezek a problémák, hiszen iskolában beszélgettünk például a légszennyezésről, itt azonban többen még nem is hallottak ezekről – mondta a fiatalember, aki sokat gondolkozott a szabad hétvégén azon, hogy hogyan lehetne megoldani ezeket a súlyos problémákat. – Én szeretek sportolni, úgyhogy támogatom a biciklizést. Múlt héten volt egy olyan előadás, hogy a fűtést hogyan lehetne kevésbé környezetszennyezővé tenni. A Martinkertvárosban lakom, arrafelé is elég rossz a levegő. A szmognak már a látványa is lehangoló, de ami rosszabb, hogy mindez mit tesz velünk, erről is voltak előadások két hete – nyilatkozott. Úgy látja, a probléma sürgős, nem szabad halogatni. – Szerintem ez egy kiváló kezdeményezés, annak ellenére is, hogy ötven ember nem képes csodát tenni. Őszintén remélem, hogy több emberhez is elérhet ez a lehetőség, 

Az előző gyűlés sok gondolatot ébresztett Bukor Jánosban. – Hiába készültem fel a témára, mégis voltak újdonságok. A levegőszennyezettség és a város feletti légmozgások még meg is leptek. Én elsősorban a gépkocsi-közlekedéssel kapcsolatban fogalmaztam meg néhány gondolatot. Az autók mozgását kellene szűkíteni. Korlátozni nem lehet, mert ma már az embernek a gépkocsi nem luxuscikk, hanem az élet velejárója. A parkolók használatával kapcsolatban pedig legrosszabb az, ha cirkulál egy autós, mert nem talál szabad helyet. Szerintem nagyon fontosak a parkolóházak – mondta. Szerinte a közösségi gyűlésen jó, hogy minden korosztály képviselteti magát, hiszen ugyanazt a levegőt szívják a fiatalok is, mint az idősebbek. – Az embereknek van véleménye, ezért az érdeklődés más témákban is nagy lenne. Jó az, ha össze tudunk jönni gondolatot cserélni – zárta szavait a miskolci. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!