Ugrás a tartalomra

Az olimpikon Géra Imre és bringás barátai Miskolcon

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. április 07. péntek 11:48
A Miskolci VSC kétszeres olimpikon kerékpárosának, Géra Imrének a szervezésében, nemrégiben húsznál több fővárosi és debreceni egykori kiváló bringás látogatott el Miskolcra. A Biciklisek Baráti Körének tagjai ápolták a hagyományokat és felelevenítették közös emlékeiket a helyiek képviselőivel.
Fotó: magánarchívum

Az Újpesti Dózsa egykori kiváló kerékpárosa, majd edzője, Szabó Lajos 1975-ben alapította meg a fővárosban a Biciklisek Baráti Köre (BBK) elnevezésű társaságot, mely a mai napig – a hazai sportágak közül egyedüliként - minden hónap első csütörtökén hagyományőrző, a kapcsolatok ápolását szolgáló összejövetelt szervez Óbudán. A születésnapok, névnapok megünneplése, az elhunyt társakról történő megemlékezés egyaránt a mindenkori program része.

A BBK-találkozók résztvevői a hétköznapok embert próbáló hősei, akik versenyzőként, edzőként legjobb tudásukat, szívüket-lelküket beletették a magyar országúti- és a pálya kerékpársportba. Akiknek ma, már túl a 60-on, de 70 és 80 év fölött is csillog a szemük egy-egy történet felelevenítése közben, akik ma is boldogan ölelik meg hosszú ideje nem látott egykori sporttársaikat. Ahogy tudnak örülni egymásnak, amennyire lobog bennük a tűz a sokuk által mai is gyakorolt, hőn szeretett sportáguk iránt, az bizony követendő példa lehet a jelenkor generációi számára.

Idén, új kezdeményezésként, a BBK-sok felkeresik sportáguk egykori és jelenlegi vidéki fellegvárait is. A páratlan hónapokra szervezett „road show”-t januárban Pécsen kezdték meg és nemrégiben eljutottak Miskolcra is.

A Miskolci VSC két egykori kiváló bringása, a kétszeres olimpikon, az 1972-es müncheni olimpián csapatban 6. helyezett, többszörös Békeverseny-dobogós, vasutas Eb-bronzérmes Géra Imre és a háromszoros magyar bajnok, csapatban ifjúsági vb 7. helyezett Hubay György meghívására érkezett csoportban ott volt - mások mellett - Magyar Tibor, a mexikói ötkarikás játékok résztvevője és Peterman József, a müncheni ötkarikás játékokon 6. helyezett csapat tagja, csapatban vb 7. helyezett, Bükk-kupa és Mecsek-kupa összetett győztes is. Ellátogatott Miskolcra feleségével együtt Nagy Gábor, az 1972-es olimpiai csapat tartalékja, világbajnoki résztvevő, kilencszeres magyar bajnok és Takács Gyula, aki edzője volt többek között a profi vb-ezüstérmes Bodrogi Lászlónak és az 1984-es moszkvai Barátság-verseny győztesének, Somogyi Miklósnak. Ez utóbbi eredményt a 90-es évek végén olimpiai bajnoki címként ismerte el a magyar állam. Az egykori müncheni csapattársak - Géra Imre, Nagy Gábor, Peterman József és az egészségügyi problémái miatt ezúttal távol maradó Debreczeni Tibor - a hivatalos találkozókon kívül is rendszeresen tartják a kapcsolatot, telefonon és személyesen, közös kirándulásokon. Sajnos ötödik társuk, Takács András már nem lehet közöttük.   

A miskolci "különítményből" Csathó Péter, Kis-Simon Elek, Kelecsényi László, Simon György és Szűcs István csatlakozott a BBK-s csoporthoz. A Szent István téren elkészített fotók után a társaság a Művész étteremben vert tanyát, ahol ebéddel egybekötve idézték fel a sok-sok közös emléket.

- A csodálatos Bükk-hegységgel övezett Miskolc sok kiváló versenyzőt adott a magyar kerékpársportnak, meghívóink mellett elég csak Török Győzőt, Polaneczki Dezsőt, Csathó Tamást, Négyesi Zoltánt megemlítenem - fogalmazott Tegez Ferenc, aki 2014-től a BBK elnöke. - Nagyszerűen éreztük magunkat a borsodi megyeszékhelyen, köszönjük a lehetőséget, külön köszönjük Hubay Gyuri anyagi hozzájárulását a vendéglátáshoz, mely nagyon kellemes meglepetés volt számunkra. Ismét bizonyítottuk mennyire összetartó, egymást szerető és tisztelő társaság a miénk!

További hírek

Olvasnivaló