Ugrás a tartalomra

Teltházzal működik a miskolci ombudsmani iroda

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. május 19. csütörtök 11:59
Áprilisban nyitott meg az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának miskolci irodája, ami régiós kirendeltségként személyesen is fogadja az ügyfeleket. Az eltelt időszak legfőbb tapasztalata, hogy az állampolgárok igénylik a régióban a hiánypótló személyes szolgáltatást – ezt jól mutatja, hogy az időpontok két hétre előre beteltek.

A megnyitó során Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa azt mondta, hogy emberközelibbé akarják tenni az ombudsmani munkát, ezért nyitottak területi irodát az ország több pontján, köztük Miskolcon is. „A mai világban fontos, hogy az állampolgárok személyesen is megtaláljanak minket” – fogalmazott akkor.

Ennek szellemében kezdődött meg a munka a Tudomány és Technika Házában. A tapasztalatokról Juhász Eszter területi képviselő beszélt. „Pozitívak a visszajelzések. Az ügyfelek örülnek, hogy a régióban is személyesen intézhetnek ügyeket” – jegyezte meg.

Juhász Eszter; Fotók: Juhász Ákos

„Kétszer is meggondolják, hogy a fővárosba utazzanak e miatt” – fűzte hozzá a területi képviselő, valamint azt is megosztotta, hogy sokak számára akadályt jelent a digitális ügyintézés; számukra nagy segítség a személyesség, amit eddig csak Budapesten kaphattak meg.

A miskolci székhelyű területi irodához Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megye tartoznak. A legtöbb személyes megkeresés egyelőre megyénkből érkezett, emellett telefonon keresztül is lehetséges az ügyintézés. Előzetes bejelentkezés alapján tudja Juhász Eszter beosztani az időpontokat, amik jelenleg két hétre előre beteltek. Napi két-három ügyféllel tud foglalkozni a területi képviselő.

Azt fontos megjegyezni, hogy Miskolcon tulajdonképpen ügyfélszolgálatot üzemeltet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az állampolgárok itt az ügyintézést indíthatják el, azonban a „feldolgozás” ugyanúgy Budapesten történik.

A szolgáltatások ugyanazt fedik le, mint a központi hivatalban: az állampolgárok panaszt tehetnek, ügyeket kezdeményezhetnek, segítséget kaphatnak és információkhoz juthatnak. Illetve a rendőrségi intézkedéssel kapcsolatos panaszok is az ombudsman hatáskörébe tartoznak, akár csak az egyenlő bánásmód kérdései.

„Több végrehajtási és rendőrségi üggyel találkoztam az eltelt időszakban, emellett megjelentek szociális és környezetvédelmi ügyek is” – összegezte röviden a tapasztalatokat Juhász Eszter.

A miskolci területi iroda szerdás és csütörtökön, 8 és 16 óra között fogad személyesen ügyfeleket – előzetes bejelentkezés után –, míg telefonon hétfőn, kedden és pénteken ugyancsak 8 és 16 óra között érhető el Juhász Eszter. További információk ide kattintva, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának honlapján érhetőek el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!