Ugrás a tartalomra

Hegedűs Andrea: Miskolc hangja a parlamentben

Utoljára módosítva
2023. április 30. vasárnap 07:57
Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője egy éve képviseli a Miskolcon élők érdekeit a Parlamentben. Bár szűkebb pátriánkból rajta kívül még négyen ülnek a padsorokban, az eddigi 26 felszólalásával Miskolc hangjaként érvényesíti az itt élők akaratát.
Fotó: Mocsári László

Jobban örültem volna ha nem ilyen számos felszólalást kellett volna tennem, mert az azt jelentené, hogy nincsenek problémák - mondja Hegedűs Andrea. – De sajnos vannak. Komoly társadalmi, gazdasági, megélhetési válsággal küzd az ország és a Miskolcon élők. Az első felszólalásom a gyermekeink sorsáról, jövőjéről szólt. Tapasztalom, látom, érzem – hiszen magam is erről a pályáról érkeztem, - hogy nem lesz, aki tanítson, ha nem kapja vissza anyagilag és erkölcsileg is ez a szakma a megbecsülést. Amihez ez a kormány hozzányúl, az tönkremegy. Az ígérgetések ellenére jelenleg rosszabb lett a helyzet az oktatásban, mint akár pár hónappal ezelőtt.

Az elmúlt egy évben számos, Miskolc és a miskolciak helyzetének a javítását szorgalmazó felszólalást tettem. A rendszerváltás óta a legnagyobb váláságát éli az önkormányzat. A kormány a víz alatt tartja és meg akarja fojtani azt az önszerveződést, amit önkormányzatiságnak hívunk, amelyre mindannyian vágytunk. Látszik, hogy ezzel vissza akarja hozni az egykori tanácsrendszert, hogy mindenütt a helyiek feje fölött döntsön. Ráadásul ezt a válságot úgy állítják be, mintha a település vezetése lenne tehetetlen. Sunyin elvonják a pénzeket, közben meg kiabálnak, hogy tessék a semmiből megoldani mindent. Főzni sem lehet úgy, hogy nincsenek alapanyagok. Egy ideig még a háziasszony összekaparja a kamra tartalmát, de ha kifogy, nincs étel. Ne felejtsük el, a miskolciak adója is befolyik a központi költségvetésbe. Nem az üres kamra jár nekünk!

Miskolcon például a kormány megvonta a támogatást a közösségi közlekedéstől, pedig ez a város jó hagyományokkal, fejlesztésekkel rendelkezik ezen a téren. A kormányzat célja mégis ennek a tönkretétele. Nem hagyjuk, hogy a miskolciak egyik legfontosabb értékétől, a tömegközlekedéstől megfosszanak bennünket. Sokszor kérdezik tőlem, hogy a parlamentben miért üres padsoroknak beszélek, mi értelme ennek. Erre a Miskolci Hőszolgáltató Kft. ügyét szeretném példaként felhozni. Év elején kiderült, hogy a MIHŐ-t több százmilliós kötbérrel bünteti a kormány azért, mert takarékoskodtak a miskolciak, és kevesebb gázt használtak a téli hónapokban. A DK helyi önkormányzati képviselőjével, dr. Mokrai Mihállyal tártuk fel a témát a nyilvánosság előtt, és felszólalásommal juttattam el a döntéshozókig ezt a méltánytalan ügyet. A kormány meghátrált, és egy törvénymódosítással visszakozót fújt, eltörölték a kötbért.

Önt gyakorta látni kint Miskolc utcáin, ahol lehetősége van az embereknek arra, hogy elmondják a problémáikat. Mi foglalkoztatja leginkább most a miskolciakat?

- Két nagy téma, ami visszaköszön: az egyik a megélhetés, a másik Miskolc helyzete. Szívszorító történeteket hallok. Igazából ha valaki a főutcán sétál, és figyeli az embereket, látja: eltűnt a mosoly az arcokról, eltűnt a remény az emberekből. Minden gazdasági mutató, KSH-adat azt jelzi, hogy az orbáni infláció olyan megélhetési válságot hozott, amire a kilencvenes évek elején volt példa. Az élelmiszerárak emelkedése, a pénzünk értékének romlása a legdrasztikusabb ütemben halad, amíg a környező országokban megfordult a trend, nálunk csak rosszabbodik a helyzet. A Demokratikus Koalíció reményt hoz és megoldást mutat. Egy olyan közösség vagyunk, ahol tudjuk: az orbáni inflációra csak az orbáni rendszer leváltása az recept. Sok utcai beszélgetés kapcsán kerül terítékre az a kérdés is: ugyan mi jutott Miskolcnak az elmúlt 12 évben? Miskolcra olyan állami beruházásokat kényszerítettek, amelyek nem az itt élők jólétét szolgálják. Egy torzó maradt a szeretett Diósgyőri várunkból, az Ellipsum Élményfürdőt már a nyitás után be kellett zárni, és ujjá kell építeni. Tegyük azt is hozzá, sikerült egy olyan energiafaló létesítményt kialakítani aminek a fenntartása a mai energiaárak mellett szinte lehetetlen. A miskolciaknak stabil utakra, járdákra, csatornára, víziközműre, postákra, orvosi rendelőkre, közösségi terekre, jól működő egészségügyre, közösségi közlekedésre van szükségük. Olyan dolgokról beszélünk több mint harminc évvel a rendszerváltás után, ami az Európai Unióban, a velünk egyszerre csatlakozott országokban - például Szlovákiában, Lengyelországban - evidencia. Az Orbán-kormány az Európai Uniótól két Magyarország megépítésre is elegendő pénzt kapott, és ebből két Miskolcot is felépíthettünk volna. Helyette mit kaptunk? Csak körbe kell nézni!

- A magyar nép egész történelme alatt azért küzdött, hogy Európához tartozzunk, és végre európai jólétben élhessünk - teszi hozzá Hegedűs Andrea. - Ez a remény hozta el az uniós és a NATO-csatlakozásunkat is. Orbán Viktor az elmúlt 12 évben éppen ezt az ezeréves álmot vette el tőlünk, az európai jólét lehetőségét, az Orbán által okozott megélhetési válság miatt pedig sokan érezhették úgy, hogy örökre elvesztettük ezt az esélyt. Dobrev Klára azért állította fel az árnyékkormányt, hogy elhozza a reményt a magyarok elfeledett millióinak az európai jólétre. Megmutassa, van kiút a megélhetési válságból, és élhetünk európaiként, ha az ország végre nem a milliárdos fideszes elitről, hanem az emberekről fog szólni. Ezt csak egy baloldali, fegyelmezett, kormányzóképes alternatíva tudja elérni, ezért az árnyékkormány az egyetlen reményünk az európai jólétre. 

További hírek

Olvasnivaló