Ugrás a tartalomra

Mák és ribizli ízegyensúlyban  

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. augusztus 15. csütörtök 16:42
A mák ebben az esetben nem a Magyar Államkincstár rövidítése, bár igazi nemzeti érték lett az idei évben az ország tortája.
Osztie Tibor képgalériája

A születésnap nem lehet igazi torta nélkül: fokozottan igaz ez Magyarország szülinapjára. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007-ben alkotta meg először az ország tortáját. Azóta a miniszterelnökség és az Ipartestület minden évben közösen írja ki a pályázatot a hazai cukrászatok számára. A kiválasztást minden évben szakmai zsűri végzi. A cél: egy nemzetet meglepni augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén.

Idén nagy mennyiségű mák és a ribizli került a tortalapok közé. A Mákvirág fantázianevű kreáció, Kovács Alfréd, váci cukrász munkája, aki nem spórolt a gubók kincsével: darált formában és likőrként is belekerült a mák zamata a 2024-es ország tortába.

A versenyt idén a „Szuperélelmiszer” témakörben hirdették meg. A cél, hogy e beérkező pályaművek a gazdag beltartalmú magyar alapanyagokra hívják fel a figyelmet. Ennek megfelelően az alábbiakból legalább két tételt fel kellett használnia a nevezőknek: bogyós gyümölcsök, gabonák és magvak, zöldségek, olajos magok.

A győztes torta az alkotója szerint a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss sütemények élményét idézi meg.

Mák, mákolaj, fekete ribizli és feketeszezám alkotja a Mákvirág lelkét. Ezt készítette el nekünk kicsivel a hivatalos, augusztus 19-i debütálás előtt Horváth Zsolt mestercukrász a Kisgergely Cukrászda sütödéjében.

- Egy viszonylag könnyen elkészíthető tortáról van szó, ám a főzés és visszahűtés miatt több időt igényel – mondta a mestercukrász, aki szerint a krém édességét ellensúlyozza a ribizli savassága.

A Mákvirág öt könnyed, mandulalisztből készült felvert lapból áll, ezek mindegyike jó adag darált mákot tartalmaz. A ropogós réteg, amit a legalsó lapra halmoznak önmagában is különleges íz élményt tartogat: a feketeszezám-grillázs jól harmonizál a fehércsokoládé krémmel.

2012-ben a Szabolcsi almás máktortára esett a zsűri választása. Horváth Zsolt szerint a mostani ország torta, bár az egyik fő összetevő ugyanaz, mégis elüt az elődjétől.

- Tizenkét éve egy intenzíven fahéjas-almás íz világ jelent meg, amit fokozott a vaníliás krém. A Mákvirágban csak a lapok hasonlítanak, egyébként sokkal fanyarabb az összhatás, de fekete ribizlit kiválóan ellensúlyozza a fehércsokoládés-mascarpones mousse.

Horváth Zsolt azt is elmondta, hogy – mivel az ország tortája mindig csak igen szigorú megkötések mellett készülhet – bizonyos alapanyagok hamar hiánytermékké válnak.

- Amikor az Iparkamarától megkapjuk a receptúrákat, a cukrászdák igyekeznek minél többet beszerezni belőle, hogy meglegyen a megfelelő készlet a tortákhoz.

Az augusztus 20-i hétvégére mi nagyjából 12 ezer szelettel készülünk az Ország tortájából. 

A Kisgergely mestercukrásza szerint az, hogy meddig lesz megtalálható egy-egy torta a hűtőpultban, nagyban függ a vásárlók érdeklődésétől.

- A tavalyi győztes Spicces füge respectus tapasztalataink szerint megosztónak bizonyult az aszúbornak és a fügének a kombinációja miatt.

Horváth Zsolt a cukormentes kategória győztesét, a Zöld málnát is elkészítette. Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok hozzáadott cukor nélkül álmodták meg az alkotást, ami piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, és elegáns mint a rózsa.

Ez a három íz uralja a habkönnyű kreációt: a pisztácia mousse édességét a málnazselé savassáág szelidíti meg, és a rózsavíz intenzív aromája teszi még különlegesebbé. A Zöld málna szeletenként számolt energiatartalma 232,4 kalória, míg a szénhidrátértéke 10,5 gramm, így a cukorbetegek számára is jó választás lehet.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!