Ugrás a tartalomra

Rákóczi-lánccal ismerték el Farkas Bertalant

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. augusztus 15. csütörtök 18:32
Az első magyar űrhajós gyermekkorát Pácinban töltötte és ezekre az évekre máig szívesen emlékezik.

Farkas Bertalan, Bánné Gál Boglárka és Alakszai Zoltán. Fotó: Facebook/Alakszai Zoltán

Az államalapító Szent István király tiszteletére rendezett ünnepi közgyűlést csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat. Az eseményen a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki úgy fogalmazott, az egykori uralkodó tevékenysége mai napig meghatározó Magyarország életében.

– Nem kevesebbet tett, mint sikerrel koordinálta le pogány népének integrációját a keresztény Európa politikai struktúrájába. Emellett olyan szövetségeket kötött, amely a megteremtette országának stabilitását, a következő ezer évre, egészen napjainkig. Nemzetünknek identitást, társadalmunknak karaktert, történelmünknek pedig szilárd bástyákat adott az évszázadok során – mondta el Bánné Gál Boglárka, aki a tölgyhöz hasonlította az „Árpád honfoglaló, vándorló, pogány, de sziklaszilárd népéből megszületett az a keresztény magyar államot”.

Bánné Gál Boglárka. Fotó: Osztie Tibor

„Legelsősorban nem megy sehová, mert gyökere vaskos és mélyen a földbe kapaszkodik. A legszilárdabb és legstrapabíróbb építőfa, ami nem hajlik, igaz nem is túl rugalmas. De tartós és nagy teherbírású. Ezt a fát fúrhatják és faraghatják olyan kicsire, amekkorára csak akarják, de a földbe mélyen lenyúló gyökerei makacsul életben tartják majd. Szent István királyunknak tehát egy olyan fát sikerült ültetnie, amely az öreg kontinens egyik legszívósabbika. Felismerte, hogy népének vándorlás helyett gyökeret kell eresztenie és pogány istenei helyett a keresztény Isten befogadásával kell békét és stabilitást teremtenie” – tette hozzá.

Alakszai Zoltán vármegyei főispán arról beszélt, hogy, a nemzeti ünnepek nemcsak arra adnak lehetőséget, hogy a magyarok megemlékezzenek és tisztelegjenek a történelem előtt, hanem hogy a jelenkor történéseit is végiggondolják. 

– Augusztus 20-ához közeledve Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is számot kell vetnünk a minket körülvevő világ egyes jelenségeivel és azzal, hogy az út, amit ma a magyarság követ, mennyiben felel meg annak a mércének, amelyet első királyunk által állított ezer éve – fogalmazott.

Alakszai Zoltán. Fotó: Osztie Tibor

A hagyományokhoz híven az ünnepi közgyűlésen adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye önkormányzatának legrangosabb elismerését, a Rákóczi-láncot is. A díj olyan természetes személyeknek adományozható, akik hosszú éveken keresztül életútjukkal, munkájukkal, megbízatásuk kimagasló színvonalú teljesítésével, közéleti tevékenységükkel példamutatóan, elismerten, eredményesen szolgálták a vármegye és az ország lakosságát.

Az elismerést ebben az évben Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, nyugalmazott dandártábornok kapta, akit gyermekkora a vármegyénkben található Pácinhoz köti.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!