Ugrás a tartalomra

Hogyan spórolhatunk a tanszereken?

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. augusztus 18. vasárnap 12:10
Sokan panaszkodnak arra, hogy a tanszerek árai (is) az egekbe szöktek. Az áruházak ugyan minden évben akciókkal csábítanak a vásárlásra, csak valahogy évről évre egyre mélyebbre kell nyúlni a pénztárcába a szülőknek.
tanszer vásár auchan
Fotók: Mocsári László

Összehasonlítottuk ugyanazokat a termékeket – csak típusában, nem márkájában – három különböző kereskedelmi egységben. Azt láttuk, hogy az áruházláncban az A5-ös mintás borítójú füzet átlagosan 200 és 400 forint, míg az A4-es füzet színes borítóval 340 és 500 forint között van. A 12 színű ceruza kapható akár 650 forintért, de van 2 ezer forintos is. Vízfesték az alapszínekkel 700 és 1800 forint között található, de a drágábban kínált termékhez általában ecsetet is adnak.

A tolltartó paletta ennél jóval szélesebb, hiszen 1500 forinttól egészen 5000-ig válogathatunk. Ergonomikus iskolatáskát 10 ezer forintért is vehetünk, de egy ismert márkajelzéssel ellátott darab ugyanebben az áruházláncban akár 33 ezer forint is lehet. Szettet is kínálnak, ahol a táskához jár egy hozzáillő tolltartó és tornazsák is, ilyet 27 ezer forintért vásárolhatunk. Emellett folyamatos 15-20 százalékos akciókat hirdetnek egyes termékekre.

A szaküzletben borsosak az árak

A belvárosi diszkontüzlet árai az előbbiekben felsoroltaktól valamivel drágábbak, átlagosan legalább 200 forinttal, iskolatáskák esetében 2 ezerrel. Füzeteknél persze nem annyira markáns a különbség, talán csak nagyobb tétel vásárlásakor tűnik fel az a néhány száz forint, amivel többet fizetünk a kasszánál. A tolltartókat tekintve itt is meglehetősen nagy a szórás: van 2 ezer forint alatt is, de 4 és 5 ezer forint között van a legnagyobb kínálat. Azonban amikor ott jártunk, éppen 30 százalékos kuponakció volt, ami figyelemre méltó engedmény a feltüntetett árakból.

tanszer vásár auchan

A legnagyobb meglepetés igazán a papír-írószer szaküzletben éri az embert, ahol arra számítanánk, hogy a kifejezetten ezekre a termékekre specializálódott boltban majd a legkecsegtetőbb árakat találjuk, de sajnos nem így van. A hármas összehasonlításban ez az üzlet lett a bronzérmes. Semmilyen akció nem várja a vevőket, ellenben egy A4-es méretű füzetért akár 700 forintot is elkérhetnek. A 12 színű vízfesték és színes ceruza is magasabbról indul, mint a másik két üzletben. Klasszikus – nem hátizsák – iskolatáskát azonban átlagos áron kaphatunk 13 ezer és 27 ezer forint között. Tolltartóhoz szintén a máshol is tapasztalt 2 ezer és 4 ezer forint közötti áron juthat hozzá a vásárló.

Örökölnek egymástól a testvérek

Az árak feltérképezése után megkérdeztünk két miskolci családot, ők hogyan oldják meg a bevásárlást és mit szólnak az idei augusztusi tanszervásárhoz.

Eszter háromgyermekes édesanya, a legkisebb még óvodás, a másik két lurkó viszont alsó tagozatos tanuló. Elmondta, hogy általában csak augusztus végén vásárol be, a tanévkezdést megelőző szülői tájékoztató után, amikor a tanítónő elmondja, milyen tanszerekre van szükség. Persze korábban is megvesz egy-két apróságot, folyamatosan keresi az akciókat, de csak olyan írószermárkát vásárol, amely bevált, vagy ajánlották más szülők is. És ami fontos: semmi sem vész kárba náluk, mert a megmaradt érintetlen füzetek, ceruzák, még használható iskolatáska, egyebek öröklődnek a kisebbeknek.

tanszer vásár auchan

Izabella azt mesélte, hogy náluk már júniusban, a bizonyítvány osztásakor kiadta a tanító néni a bevásárlólistát a következő tanévre, amit ő aztán gondosan elrakott egy fiók mélyére. Középső gyermeke harmadik osztályba lép szeptemberben, legkisebb gyermeke pedig most kezdi majd az első osztályt. Minden évben az utolsó utáni pillanatban, vagyis csak augusztus utolsó napjaiban szokott ezzel foglalkozni. Akkor azonban a kínálat már nem annyira széles, de mindent akciósan lehet megvenni, mondta, hozzátéve: idén a legnagyobb kiadás az elsős gyermek új iskolatáskája lesz, azt azonban nem hagyja a végére.

További hírek

Olvasnivaló