Ugrás a tartalomra

Huncut Szilva Herceg és Nagyi kedvence az idei országtorták

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. augusztus 17. szerda 16:37
Augusztus 20. a legtöbb magyar ember számára az államalapítás ünnepét jelképezi, azonban édesszájú polgártársaink más okból is várják Szent István napját. Ekkortól ugyanis már biztosan megkóstolhatják az aktuális Magyarország Tortáját. Idén a Huncut Szilva Herceg, valamint cukormentes párja, a Nagyi kedvence várnak ránk a cukrászdákban.

A Magyar Cukrász Ipartestület már 16. alkalommal tette közzé felhívását, hogy készítsék el a cukrászok Magyarország Tortáját. Ez azt jelenti, hogy 16 éve várhatjuk izgulva, milyen specialitással lep meg minket a szakma, majd kóstolhatjuk a finomabbnál-finomabb tortakülönlegességeket.

Fotók: Parai Roland

A kiírással kapcsolatban elmondták a szervezők, hogy „olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vár minden évben az Ipartestület, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.”.

Ezek a feltételek már önmagukban megalapozzák, hogy miért várjuk annyira az ország tortáit. A győztest háromkörös zsűrizés után választják ki a szakma képviselői, úgyhogy garantáltan csak a legfinomabbak nyerhetik el a megtisztelő címet.

A szervezők megosztották tapasztalataikat a benyújtott pályamunkákról: „idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alap ízeit is ezek képviselték, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan, különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, kapor, rozmaring, vagy akár a libamáj.”.

Az utóbb felsorolt alapanyagok már igazi gourmet-élményt kínálhattak volna, azonban a győztes torták konzervatívabb irányvonalat képviselnek.

„A győztest, a nagykőrösi Karikó Orsolyát a Huncut Szilva Herceg ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg.” – írja sajtóközleményében a Magyar Cukrász Ipartestület.

Ezt követően kissé kulinárisabb megfogalmazásra térnek át, ami az egyszeri tortafogyasztó számára – például a szerzőnek – furcsa kifejezéseket tartogat, de az biztos, hogy idén is finom lesz az ország tortája.

„A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.” – mint írják.

A hagyományokhoz híven cukormentes változata is készül minden évben Magyarország Tortájának. Az idei győztes Szegedről érkezett: Gyuris László Nagyi kedvence elnevezésű tortája. A leírás szerint „az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz.”.

Az is kiderült, hogy idén augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában. A helyszíneket a https://www.cukraszat.net/ lehet majd megtekinteni. A recepteket az év végén hozzák nyilvánosságra, hogy otthon bárki próbálkozhasson elkészítésükkel.

Szerdán sajtónyilvános eseményen mutatta be a Kisgergely cukrászda mestercukrásza, hogyan készítik el idén Magyarország Tortáit. Fotóink ekkor készültek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!