Ugrás a tartalomra

Karácsonyi fények

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. december 11. vasárnap 09:10
Tajthy Ákos jegyzete.

„Oh, Christmas lights, Light up the street” – így kezdődik a Coldplay Christmas lights című számának refrénje, ami mellesleg az egyik kedvencem ebből. Vagyis: Óh, karácsonyi fények, világítsátok meg az utcát.

Pontosan nem emlékszem, mikortól szokás Miskolcon, hogy a sétálóutcát karácsonyi díszkivilágítással ékesítik az ünnepi időszakban, arra viszont igen, az első hogy nézett ki. A főutca felett kifeszítve, középen két kis harang világított sárgán, körülötte, ha jól emlékszem, egy piros kerettel, és ennek a két oldalától fényfüzér hullámzott végig a Széchenyi utca épületeiig. Ilyen elemekkel volt tele a főutca a Városház tértől az Ady hídig.

A kétezres évek elején aztán új díszeket tettek fel. Kétoldalt fényfüggöny, középen pedig csillagokat mintázó égők, mindez arany színben – ez már jóval nagyobb és ünnepélyesebb hangulatot adott a belvárosnak. Ráadásul évről évre további utcákkal bővült a rendszer: a megújuló Déryné utca, Hősök tere, Corvin utca és az újonnan született Szinva terasz is karácsonyi fényeket kapott, a Kazinczy utca és a Villanyrendőr négyágú, óriás kandeláberei pedig hatalmas fényfüggönyöket.

2010 és 2020 között ismét felfrissült a díszkivilágítás, már ami a Széchenyi utcát illeti. Ekkor kerültek ki azok a karácsonyfagömböket imitáló LED-es fények, és nyerte el jelenlegi díszkivilágítását a Szent István tér is.

Hogy miért írom le most ezeket? Azért, mert nekem igen hiányoznak ezek a fények. Azt persze nem jelenthetem ki, hogy díszkivilágítás nélkül nincsen advent és nincsen karácsony, de a meglétük mindenképpen hangulatosabbá varázsolja ezt az időszakot. Igaz, végül legalább a Szent István téren mégiscsak felgyúlnak a fények.

Persze jól tudom, hogy az energiaárak elszállása miatt milyen sanyarú helyzetben vannak az önkormányzatok, a vállalkozások és hát mi magánemberek is. És az sem lehet kérdés, hogy mit választ a helyhatóság, ha az óvodák, bölcsődék fűtése, vagy a díszkivilágítás van porondon. Sőt, még tisztában vagyok azzal is, hogy Miskolc karácsonyi díszkivilágításának átfogó karbantartása évek óta aktuális. Még egy másik újságnál dolgoztam, amikor ugyancsak foglalkoztatott e téma, akkor a városházi sajtóosztály azt közölte: az általános karbantartás mellett a díszeket, a jelenlegitől eltérő csatlakozószerelvénnyel és védelemmel is el kell látniuk. Néhány hónapja talán ilyen céllal szerelték le az elemeket, melyek aztán az energiaárak miatt sajnos nem kerülhettek vissza. De azért csak hiányoznak, reméljük, jövőre visszatérnek.

A válság ellenére karácsonyi fények idén is megvilágítják az utcát, ha halványabban is: lakások ablakaiból, üzletek kirakataiból vagy épp benzinkutakról. Nekem tavaly elromlott az ablakdíszem, így én is fények nélkül vágtam neki az adventnek. De most, fizetés után azért veszek egy újat. Mert hiányzik, szomorú látvány a lakás fények nélkül. Különösen akkor, mikor a már idézett Coldplay-dalt hallgatva Chris Martin azt énekli: „Those Christmas lights keep shining on”.

További hírek

Olvasnivaló