Ugrás a tartalomra

A lengyel-magyar barátságot ünnepelték

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. március 21. hétfő 17:41
A két nemzet barátságának ünnepnapja alkalmából a miskolci városháza aulájában kiállítás nyílt az 1848-49-es szabadságharc testvéries harcainak emlékére. Emellett a magyarországi lengyel nemzetiség tevékenységéről is hallhattak a vendégek, akik a lengyel-magyar barátság gyakorlati oldalával is ismerkedhettek.

Március 23. a lengyel-magyar barátság hivatalos napja. Hétfőn ezt Miskolcon is megünnepelte a helyi közösség és barátaik.

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat meghívására Rónayné Slaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló tartott rövid előadást arról, hogy a lengyel nemzetiség milyen tevékenységek mentén van jelen Magyarországon.

Rónayné Slaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló; Fotók: Horváth Csongor

Megkülönböztette a civil és az önkormányzati szálat. Előbbi esetében példaként említette, hogy egyebek mellett kórusokat, tánckarokat, színházi társulatot és óvodai csoportokat is működtetnek a lengyel érzelmű állampolgárok.

Ugyanakkor a nemzetiségi önkormányzat is hozzájárul ahhoz, hogy a magyarországi lengyelek ne feledkezzenek meg gyökereikről és az anyaország kultúrája nagyobb teret kapjon itt is. Többek között Lengyel Házat, múzeumot, nyelviskolát és saját médiumokat működtetnek. Emellett rendszeresen megünneplik, megszervezik a legfontosabb eseményeiket. A szószóló zárásként a jövőbeli tervekről beszélt, illetve szavazásra bíztatott minden jelenlévőt.

Piotr Piętka a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója

Ezt követően Piotr Piętka a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója vette át a szót. Rövid beszédével a „…Siessünk segíteni a Magyarokat a harcban…” című kiállítást nyitotta meg. Elmondta, hogy néhány éve állították össze a tárlat anyagát, amely a két nemzet közös harcát és barátságát mutatja be az 1848-49-es szabadságharc idején. A városháza aulájában a hónap végéig bárki díjmenetesen megtekintheti.

Később kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a program, amely során a "Lengyelek a mai Magyarországon – lengyel-magyar barátság a gyakorlatban" tematika mentén gondolkodtak közösen a résztvevők. Végezetül a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium növendékei adtak koncertet, majd az ünnepség állófogadással zárult.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!