Ugrás a tartalomra

Válogatás a tavalyi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjnyertes alkotásaiból

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. május 15. szerda 12:14
A CINE-MIS Nonprofit Kft. által üzemeltetett Művészetek Háza Uránia és Béke Art Mozitermekben május 16-22. között, a 2023. évi Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott hat nagysikerű filmalkotást vetítik.
A mi kocsmánk

A tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon volt a premierje a kétszeres Arany Pálma díjas rendező, Ken Loach alkotásának, A mi kocsmánk-nak. A Tökéletes napok című film az ökumenikus zsűri díját, főszereplője a Legjobb színésznek járó elismerést, a Hulló levelek a zsűri díját, a Szörnyeteg a Legjobb forgatókönyv díját, az Elszáradt füvekről a Legjobb női alakítás díját, a Szenvedély íze a Legjobb rendezés díját nyerte el a 2023- as Cannes-i filmfesztiválon – tudatta sajtóközleményében a CINE-MIS Nonprofit Kft. 

Május 16-án, 17-én és 18-án 16 órától - Béke Art Moziterem 

Szörnyeteg Kaibutsu feliratos japán thriller, 126 perc, 2023 (16 éven aluliak számára nem ajánlott) 
A nagy tó partján fekvő, békés japán kertvárosban nyugodt életet élnek az emberek – egy egyedülálló anya, aki szereti a fiát, egy tanárnő, aki törődik a diákjaival, és az ártatlan gyerekek. Amikor a kisfiú, Minato furcsán kezd viselkedni, az anyja érzi, hogy valami nincs rendben. Úgy sejti, hogy egy tanár lehet a felelős, ezért elmegy az iskolába, hogy kiderítse, mi történt. A történet az anya, a tanár és a gyerek szemszögéből is kibontakozik, és fokozatosan a felszínre kerül az igazság, amely a média figyelmét is felkelti. Egy viharos reggelen hirtelen eltűnnek a gyerekek…

Május 16-án, 17-én és 18-án 17 órától - Uránia Art Moziterem 

A mi kocsmánk The Old Oak feliratos angol-francia-belga film, 113 perc, 2023 (16 éven aluliak számára nem ajánlott) 
Az utolsó megmaradt kocsma, az Old Oak története, amely egy északkelet-angliai faluban található, ahol az emberek elhagyták e földet, mivel a bányákat bezárták. A házak olcsók és elérhetőek, így ideális helyszín a szíriai menekültek számára.

Május 16-án és 18-án 18:30-tól - Béke Art Moziterem

Elszáradt füvekről Kuru Otlar Üstüne feliratos török-francia-német-svéd film, 197 perc, 2023 (12 éven aluliak számára nem ajánlott)
Nuri Bilge Ceylan legújabb, Elszáradt füvekről című, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket.

Elszáradt füvekről

Május 19. és 22. között 16:30-tól - Uránia Art Moziterem 

Tökéletes napok Perfect Days feliratos japán-német film, 123 perc, 2023 (12 éven aluliak számára nem ajánlott) 

Hirajama Tokióban dolgozik, munkája során mosdókat takarít. A férfi láthatóan elégedett egyszerű, harmonikus egyhangúságban telő életével, és örömet lel az élet apró csodáiban. Szabadidejét a zene és a könyvek iránti szenvedélyének szenteli, emellett rajong a fákért is, amelyeket féltve gondoz és állandóan fényképez is. Váratlan találkozások sorozatán keresztül fokozatosan egyre több minden derül ki a múltjából.

Hulló levelek

Május 19. és 22. között 16:30-tól - Béke Art Moziterem 

Hulló levelek Kuolleet lehdet feliratos finn játékfilm, 86 perc, 2023 (12 éven aluliak számára nem ajánlott) 

A két magányos ember, Ansa és Holappa véletlenül találkoznak a helsinki éjszakában, és megpróbálják megtalálni életük első, utolsó és egyetlen szerelmét. A Helsinkiben forgatott szelíd tragikomédiát a Les feuilles mortes („Halott levelek”) című dal ihlette.

Május 19. és 22. között 19 órától - Béke Art Moziterem 

A szenvedély íze La passion de Dodin Bouffant magyarul beszélő francia történelmi romantikus film, 136 perc 2023 (12 éven aluliak számára nem ajánlott) 
A Pot-au-feu/ La passion de Dodin Bouffant című történelmi romantikus film a kiváló szakácsnő, Eugenie és munkaadója, a nagy gourmet hírében álló Dodin Bouffant szerelmét és kapcsolatát mutatja be.

A szenvedély íze

Az előadásokra helyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon, a mozi jegypénztárában telefonon (a 0646507573-as telefonszámon) vagy jegyek vásárolhatók a mozi jegypénztárában, nyitvatartási időben (minden nap 15:30-20:30 között a Rákóczi utca 5. szám alatt). 

További hírek

Olvasnivaló