Ugrás a tartalomra

Az alkotóművészet szépségével simogatták az idősek lelkét

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 16. csütörtök 16:26
Alkotónappal és a Léleksimogató kiállítás megnyitójával zárult az Ageing Fesztivál.
A Léleksimogató kiállítás alkotói / Fotók: Detzky Anna

Harmadik napjához érdekezett a nagy sikerű II. Miskolci Ageing Fesztivál, amely programjaival az aktív időskorúak igényeire igyekezett reflektálni Miskolc Város Napjához kapcsolódóan. A több száz érdeklődőt megmozgató ingyenes eseménysorozatot május 14-től 16-ig, két helyszínen: a miskolci Művészetek Házában és a Vasgyári Közösségi Házban tartották meg. A fesztivált az MTA Miskolci Akadémiai Bizottságának Gerontológiai Munkabizottsága és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. (MKK) rendezte, a miskolci önkormányzat támogatásával. A rendezvénysorozat védnöke: Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere volt. 

A jelenlévők is alkothattak

Az utolsó, csütörtöki alkotónap a kézművesség és a kreatív aktivitás jegyében telt a Vasgyári Közösségi Házban, miután 10 órától megnyitották a Léleksimogató című kiállítást. A tárlaton amatőr és profi kézművesek állítottak ki különböző művészeti ágakban: festészet, kerámia, gyöngyfűzés, csipkeverés, papírcsipke, poverpol, textilszobrászat, viasz festészet és -vasalás. Ezt követően az érdeklődők műhelyeken próbálhatták ki a szóban forgó kézműves technikákat a kerámia kivételével, a papírfonással és a szalvétatechnikával kiegészítve. A workshopokat a kiállítók, valamint Marinné Tóth Krisztina papírfonó és a Kreatív és Hobby Sarok képviselői vezették. A műhelymunkások között 14 órakor ajándékutalványokat sorsoltak ki. 

Detzky Anna képgalériája

Pál Mónika, a MKK Vasgyári Közösségi Házának vezetője köszöntötte a hallgatóságot. A moderátor Juhászné Ceglédi Tünde alkotóművész, az alkotónap és a kiállítás szervezője volt. A kiállítást Borkuti László, Miskolc közművelődési és turisztikai tanácsnoka nyitotta meg. Trombitán Gyurkovics Gábor, mesemondással Gyurkovics Gáborné közreműködött. 

Pál Mónika az MKK Vasgyári Közösségi Házának vezetője

„Nagy örömmel jövök mindig ide a Vasgyári Közösségi Házba, hiszen remek programok helyszíne ez. Köszönet azért is, hogy helyet adtak a II. Miskolci Ageing Fesztivál két napjának is” – mondta köszöntőjében Borkuti László. „Ahogy az első napon a Generációk Gálájáról, úgy ma is élményekkel és inspirációkkal gazdagodva térhetünk haza. Az itt jelenlévő művészek azt mutatják meg, hogy hogyan lehet hasznosan eltölteni a szabadidőt úgy, hogy az ember szellemileg frissen tartsa magát és legyenek céljai” – fűzte hozzá. 

Elmondta, hogy két évvel ezelőtt leült egy kávé mellé Dobos Lászlóval, a fesztivál ötletgazdájával. Arról beszélgettek, hogy hogyan lehetne érdekeltté tenni a miskolci szépkorúakat és megmozgatni, hogy még szebben teljenek a nyugdíjas éveik. Akkor határozták el, hogy megszervezik ezt a fesztivált. Megosztotta, hogy maga is hatvan év fölött, ezért jövőre is azon lesz, hogy Furdi Zsókával, a Generációk Gálájának szervezőjével közösen életre hívja ezt a rendezvénysorozatot.

Juhászné Ceglédi Tünde textilszobrász, az alkotónap szervezője és Borkuti László a fesztivál támogatója

Kiállítottak: Furdi Zsóka kerámia és paverpol készítő, festő, Hájer Györgyné Ágnes festő (számozott festészet), Juhászné Ceglédi Tünde textilszobrász, viaszfestő és -vasaló, paverpol készítő, Nagy Tiborné Lakatos Ágnes festő, Neszádeli Gyula papírfonó és papírcsipke készítő, Neszádeliné Kállai Mária csipkeverő, Sichermann Andrásné Varga Edit gyöngyfűző. 

Az alkotónap széles körű érdeklődés mellett folyt

További hírek

Olvasnivaló