Ugrás a tartalomra

Nem értenek egyet a miskolciak az érettségiről szóló petícióval

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. január 13. szerda 08:38
Múlt héten indított egy érettségi előtt álló lány aláírásgyűjtést, hogy ne kelljen vizsgákat tenniük, hanem év közben megszerzett jegyeik alapján értékeljék őket. Arra hivatkozott, hogy az online oktatás nehezíti az érettségire való felkészülést. Miskolciakat kérdeztünk meg a témáról.
Fotó: Végh Csaba

Virág Miklós 59 éves alkalmazott nem helyesli, hogy ne tegyenek érettségi vizsgát a diákok. – A gyerekeim és én is kinőttem már az érettségizők korából, ettől függetlenül van véleményem a témáról. Azt gondolom, mindannyiunknak túl kell esnünk ezen: mint ahogy nekünk, időseknek túl kellett, úgy a mai fiatalságnak is. Ha nincs más módja a tanulásnak, csak az online, akkor is meg kell csinálni az érettségit, ez még nem csökkenti a vizsga értékét. Én is sokat tanultam rá annak idején, negyven évvel ezelőtt, éppen ide jártam – mutatott a férfi a jelenlegi Fráter György Katolikus Gimnáziumra, ami akkor még a Herman Ottó Gimnázium volt. 

Mátyás Imréné 72 éves nyugalmazott pedagógus nem ért egyet a petíció megfogalmazójával. – Nem tartom helyesnek. Szükség van arra, hogy érettségi vizsgát tegyen ez a korosztály is, hiszen akkor mi alapján vennék fel őket az egyetemre. Nem hiszem, hogy mérvadó lenne, hogy hol tanulták meg az alapokat: távoktatásban vagy élőben vettek részt az órákon. Inkább kibújásnak érzem törekvésüket a vizsga alól. 1966-ban, mikor én érettségiztem a Herman Ottó Gimnáziumban, öt ember ült hátul, dolgozták ki a tételt, amit húztak, aztán előre mentünk, és számot adtunk tudásunkról. Ezt ők is meg tudják tenni véleményem szerint.

Debnár Melinda Réka 24 éves álláskereső pár éve érettségizett, s ha ezt akkor nem tehette volna meg, akkor is akarta volna. – 2015-ben vizsgáztam, és nekem nagyon jó volt, hogy amire négy éven keresztül készültünk, az lezárta az ottani tanulmányaimat. Ráadásul önbizalmat adott, hogy meg tudtam ugrani ezt a feladatot, pedig mindenki azt mondta, nagyon nehéz. Magamnak is bizonyítottam ezzel. Szerintem ez hiányozna a jelenlegi diákoknak, ha nem élnék át. Abban azonban egyetértek, hogy online nehezebb lehet tanulni, mint ahogyan ezt mi tettük annak idején. Hirtelen jött nekik ez a változás, még nem szoktak bele, nehéz lehet alkalmazkodni.

Dolycsák Bence 21 éves tanuló megdöbbent, mikor meghallotta, hogy mit kérnek az idei érettségizők. – Érdekesnek tartom. Szerintem ki akarnak bújni a felelősség alól. Nem új keletű dolog, hogy online tanulnak, hiszen már lassan egy éve így folyik az oktatás. Ráadásul ők már az a generáció, akik beleszülettek a technikai újdonságok nyújtotta lehetőségek világába. Nem hiszen, hogy zavarja őket, szerintem nem okoz komfortzónán kívüli tevékenységet nekik. Én ugyan offline tanultam az érettségire, de biztos vagyok abban, hogy már nekem is ment volna online. Azt elhiszem, hogy nem akarnak élőben kontaktolni a szóbeli vizsgán, az valóban nagyon stresszes, de ez alól, ha jól tudom, már az előző évi érettségizőket is felmentették.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!