Ugrás a tartalomra

Borsod-Abaúj-Zemplén és Miskolc továbbra is tartja vezető helyét a diákolimpiai nevezésekben

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 05. péntek 19:11
Az ország szinte összes iskolája érintett volt a legtöbb diákot megmozgató hazai tanulmányi versenyben, a Diákolimpiában, amely a múlt héten több mint 330 ezer nevezéssel zárult le.
Strandkézilabdás fiúk /Fotó: Magyar Diáksport Szövetség

A COVID okozta visszaesést követően végre a régi fényében zajlik a Diákolimpia®, amely nemcsak elérte, de meg is haladta a 2019-es részvételi adatokat. A tavalyi tanévi 249 ezerhez képest idén a nevezések meghaladták a 300 ezret, vagyis közel 33 százalékos volt a növekedés a hat korcsoportban - olvasható a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.  

A Diákolimpia® rendszerben részt vevő gyerekek számában is emelkedés mutatkozott: ebben a tanévben majdnem 160 ezer, 20 százalékkal több gyermek vett részt a versenyben 2022/2023-hoz képest. A nemek aránya 60-40 százalék a fiúk javára, és érdekes, hogy a teljes résztvevői szám több mint felét a felső tagozatosok tették ki.

A teljes tanéven átívelő versenysorozatot már 38 éve rendezi meg a Magyar Diáksport Szövetség. Idén összesen 55 sportágban, ebből 14 közvetlenül az MDSZ szervezésében zajlott, további 41 sportágat pedig a sportági szövetségek rendeztek meg. A rendszerben új elemként jelent meg Diákolimpia Junior, az alsós korosztályt megcélzó, multisport jellegű diáksportfesztivál, amely során versenyszituáció nélkül, kifejezetten élménysportban lehetett része a gyerekeknek. Messze a legnépszerűbb sportág idén is az atlétika, amelyre 113 ezer nevezés érkezett, ezt követi a labdarúgás (38 ezer) és a kézilabda (17 ezer). 

Ha a vármegyék aktivitását nézzük, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye továbbra is tartja vezető helyét a közel 28 ezer nevezéssel, őt követi Pest vármegye 23 ezer és Bács-Kiskun vármegye 20 ezer nevezéssel. Ha a településeket figyeljük, akkor Budapestet leszámítva a legaktívabbak Miskolc, Szombathely és Kecskemét. 

A Diákolimpia® teljes szezonja alatt a körzeti versenyektől az országos döntőkig bezárólag összesen több mint 3100 sportesemény zajlott. A Diákolimpia® országos döntőinek helyezettjei továbbra is többletpontokhoz juthatnak a felsőoktatási felvételik során. Az egyes egyetemeken/főiskolákon a többletpontok mértéke eltérő, azt az intézmény saját hatáskörben határozza meg. 


Borítókép: strandkézilabdás lányok /Fotó:Magyar Diáksport Szövetség

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!