Ugrás a tartalomra

Folytatódhat a tündérmese?

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. január 28. szombat 16:13
Elkezdődtek a kiegészítő hidrogeológiai vizsgálatok a Tündérkertben, hamarosan eldőlhet tehát, hogy a korábban megszokott és rendkívül kedvelt formában üzemelhetne-e tovább a miskolciak büszkesége.
Tavaly novemberi kép a Tündérkertről. | Fotó: Juhász Ákos

Legutóbb tavaly decemberben írtunk a Tündérkertről, akkor a vizsgálatokkal megbízott GeoGold Kárpátia Kft. hidrogeológusa, Striczki István elmondta, kiegészítő földtani és vízföldtani méréseket kezdenek januárban a Tavi- és a Szent György-forrásnál. Ez az év első heteiben meg is történt; elvégezték a geofizikai vizsgálatokat, majd következik a beszivárgásmérés, aztán jöhet a hidrogeológiai modellezés. Az eredmények alapján áprilisra elkészítenek egy biztonságba helyezési tervet az őket a feladattal megbízó miskolci önkormányzat számára.

A végső döntést a vízügyi hatóság mondja majd ki azzal kapcsolatban, hogy ivóvízbázis-védelem alatt kell-e tartani a teljes területet, vagy sem. A korábbi geofizikai mérések alapján egyébként nem kell, hiszen elegendő vastagságú és minőségű a védőréteg, így szakmailag megalapozottnak tűnik majdnem a teljes Tündérkert belső védőterületen kívüli átsorolása. Az újabb vizsgálat erre ráerősíthet.

Az tehát biztosnak látszik, hogy tavasszal egzakt eredményeket kap a város és a vízügyi hatóság a terület hidrogeológiai adottságairól. Hogy mi következik ezután? Azt tudni lehet, hogy a bérlő szeretne tulajdonossá válni (ettől egyébként nem zárkózik el az önkormányzat sem), de amíg ívóvízbázis-védelem alatt áll a terület, addig nem lehet eladni. A tulajdonosváltás előtt elvileg megnyílhat a lehetőség a vizsgálatok kiértékelését követően.

A városvezetés szándéka - Miskolc érdekeit szem előtt tartva - egyértelmű: az önkormányzat azt szeretné, hogy a borsodi vármegyeszékhely egyik legszebb és legszerethetőbb attrakciója továbbra is a diósgyőri vár mellett működjön, ebben - szavaik szerint - "töretlenek és komolyak" a szándékaik.

Jelenleg csak a gaz veri fel a területet (a szerződés szerint a bérlőnek lenne kötelessége rendet tartani), sokan inkább félrefordulnak, inkább nem is akarják látni, mivé vált a szebb napokat megélt Tündérkert. Hogy visszatérhet-e a korábbi természetközeli nyugalom, pompa és hangulat a kiszolgáló egységekkel, azt egyelőre nem lehet tudni. Egy határozott lépés mindenesetre történt a vizsgálatok lefolytatásával.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!