Ugrás a tartalomra

Külföld vagy belföld: az itt a kérdés

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. július 20. szombat 16:51
Mit is lehetne többet kívánni egy nyaralástól, mint a fürdőzést, az evés-ivást, a jó beszélgetéseket és bulizásokat, a kikapcsolódást és a pihenést. Mindezt gondtalanul és persze megfizethető áron.
nyaralás tapolca turizmus barabits sétány
Fotók: Mocsári László

Nem kunszt megállapítani, hogy idén is drágább lett minden, nem csupán a saját városunkban, hanem a kiemelt turisztikai településeken és helyeken, így a Balatonon is. Megemelkedtek az éttermi árak, a strandbelépők árai, az üdülők és a házak bérleti díjai, a szolgáltatások árai és még hosszan sorolhatnánk, mi minden, hiszen nőttek az alapanyagárak, az üzletek bérleti díjai és a rezsiköltségek is.

Szélsőséges helyzetek

Egy középkategóriás balatoni étteremben 1800-2500 forint egy átlagos leves, a főfogás pedig akár 6000-15 000 forintra is rúghat. Nem olcsó egy strandmenü sem. Az elmaradhatatlan lángos 1300-3400 forint közötti áron kapható feltéttől függően. Egy félliteres sör a strandon 1000-1200 forint, egy limonádé 1300 forint, míg a városban 1800 forint, egy gombóc fagyi pedig a 600 forintot is eléri. Ez utóbbi persze nem meglepő, hiszen Miskolcon járva is találkozhatunk már ilyen árakkal.

Az egyik ismerősöm szerint - aki éppen a szabadságát tölti a Balaton északi partján - mindenhol sokan vannak, de talán mégsincsenek annyian, mint tavaly ilyenkor. A fagyizók előtt zárásig kígyóznak a sorok, de a korzó éttermei, borozói és szórakozóhelyei is tele vannak. Mint mondja, úgy látszik, meg tudják fizetni az emberek a megemelt árakat, mindemellett úgy véli, okosan reális és elfogadható áron is kivitelezhető a nyaralás, még a drágábbnak mondott északi parton is.

Mindezek után kíváncsiak voltunk, hogy Miskolcon az általunk megkérdezett járókelők hová mennek nyaralni és mennyit szánnak rá. A válaszokból szemezgettünk néhányat.

Hová, merre?

Szilágyiné Szántai Alexandra azt mondta, hogy idén nem terveznek hosszabb nyaralást. Négy napra leugranak majd a Balatonra, vagy Horvátországba azon kívül pedig eljárnak majd a már bevált strandokra. Egy olyan apartmanért, ahol a három gyerekkel kényelmesen elférnének, és ahová a kutyájukat is bevihetnék, a Balatonon 50 ezer forintot kellene fizetnünk, míg Horvátországban 80 ezer forinttal olcsóbban jönnének ki, az üzemanyag árával azonban majdnem ott lennének, mintha a Balatonra mennének.

nyaralás tapolca turizmus barabits sétány


Szepesi Jázmin és Dervarics Gergő öt napot töltött egy siófoki apartmanban. Dervarics Gergő szerint bár költséges, mégis jó választás volt ez, hiszen olyan helyet találtak, ahol méltó módon megünnepelhették megismerkedésük egyéves évfordulóját. Szerintük nem kerül olyan sokba a nyaralás a magyar tengeren, mint ahogy azt az emberek mondják, és ahogy azt a média beállítja, bár van benne némi igazság is. Példaként emelte ki, hogy a strandi éttermekben valóban magas árakat szabnak a tulajdonosok, de az árak a vízparttól távolodva egyre csökkennek és reálisak.

Pakocsavá Bianka és Pakocsavá Tamara egy görögországi last minute akciós útra fizetett be. – Egyszer már jártunk Zakynthos szigetén. Mindkettőnket lenyűgözött az a hely, ezért most is valamilyen hasonlóban gondolkodtunk. Elsődleges szempontunk a hely kiválasztásnál az volt, hogy legyen olcsó és tengerparti. Most is sikerült egy olyan gyöngyszemet találnunk, ami kettőnknek egy hétre repülővel és apartmanban költőpénz nélkül 250 ezer forintba kerül – nyilatkozták.

Gulyás Zsuzsanna kisfiával és férjével Bükkszékre utazik majd. – Szeretjük az olyan helyeket, ahol többféle kikapcsolódási lehetőség is adott. Az online térben találtam rá erre az impozáns kis helyre, és szerintem nagyon elfogadható az ára is. Egy hét hármunknak mindennel együtt 250 ezer forintba kerül – mondta.

További hírek

Olvasnivaló