Ugrás a tartalomra

Jegyzet: Akinek hívójele a HA 9 RZ

Szántó István
Utoljára módosítva
2022. június 26. vasárnap 08:34

Még messze voltunk a távolbalátó kommunikációs eszközöktől, amikor kinéztem magamnak a játékboltban egy ilyen vezetékes távírót. Párban 32 forint volt az egyszerű, barna bakelitdoboz egyetlen világító nyomógombbal és két lapos elemmel. Mivel a belvárosi házunkban egyetlen gyerekként éltem, nehéznek bizonyult társat találni a távíró másik végére. Mígnem a mindenre kapható szomszéd, Misi bácsi elárulta, vasutasként sokat tititázott.

Bohóczki István is már fiatalon vonzódott a telekommunikációs eszközökhöz, de nálamnál sokkal kitartóbban. A rádió adó-vevők bütykölésétől a forrasztópáka gőzében jutott el a készülékek barkácsolásáig. István pályáját egy életre meghatározta az elektrokommunkáció, a rádiózás. Az első adóállámásának hívójelét, a HA 9 RZ-t, sosem felejti el. A sportszövetség berkeiben ő lett a rádiózás megyei vezetője. Végül, csaknem a rendszerváltásig, a szövetség rádióklubjának megyei titkáraként dolgozott.

Munkásságának köszönhető, hogy a honvédség csaknem mindig készen kapta a távírászokat, a rádiósokat és a lokátorosokat. Ez azért is nagy jelentőséggel bírt, mert a kötelező sorkatonai szolgálat igazából kevésnek bizonyult volna az ilyen irányú szakemberek kiképzéséhez. Ráadásul akik a klubban és a felkészítő tanfolyamokon bedolgozták magukat, könnyebben megtalálták a helyüket az akkoriban népszerűnek bizonyuló rádió-tévészerelő szakmában.
István a kilencvenes évek derekán lett a megyei rendőr-főkapitányság hivatásos állományának tagja, híradástechnikai és informatikai osztályt vezetett éppen azokban az években, amikor ki tudja, milyen megfontolásból, megszüntették az URH-rádiók forgalmazásának titkosítását. Akkoriban, amikor még a 450-es nemzeti rádiótelefonokat is könnyűszerrel lehallgathatták.

Emlékszem, a bűnügyi tudósítók napi 24 órában füleltek, és megesett, hogy kollégáim hamarabb értek ki a helyszínre, mint a rendőrök és a mentősök. Igazából tilos volt a lehallgatás, de sok mindent nem tehettek az éterben kukkolók ellen. Végül ennek a nemkívánatos nyilvánosságnak az egységes digitális rádiórendszer (EDR) bevezetése vetett véget. Csaknem ezzel egy időben István is nyugalomba vonult. Az aktív pihenést választotta szakmai tudásához közeli pozícióban. Szívfájdalma, amikor merő nosztalgiából újra rádiózott volna, kiderült, már régen lejárt az adóengedélye. Ha megtalálja az eredeti vizsgabizonyítványát, seperc megkapja a legfrissebbet. Ám ez az idők során elkallódott….

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!