Ugrás a tartalomra

Kezdődik a II. Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivál

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. március 30. csütörtök 16:11
Az első fesztivál nagy sikerén felbuzdulva és Miskolc komolyzenei képzésére alapozva a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kara idén is meghirdette tavaszi fesztiválját, amely a belvárosban található neobarokk Zenepalota Bartók termében és az egyetem díszaulájában rendezik meg április 4. és május 24. között.
Fotók: Juhász Ákos

A mintegy másfél hónapos rendezvénysorozat beharangozóján Papp Sándor, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának dékánja elmondta, hogy a zeneművészeti képzés másfél évvel ezelőtt emelkedett az egyetem nyolcadik karává, elismerve ezzel az intézményben folyó oktató-művészi munka magas színvonalát. Megtudtuk, hogy egyre több DLA minősítéssel rendelkező művésztanár oktatja itt a zenét, számuk országosan is kiemelkedő szintet mutat. 

„Zeneművészeti karunkon szimfonikus- és vonós zenekar, fúvósegyüttesek, ütős együttes, régizene együttes, gitárzenekar, női- és vegyeskar is működik a számtalan szólista mellett. Három évvel ezelőtt egy vadonatúj Steinway hangversenyzongorát is kapott az intézményünk, ez a hangszer igazán méltó olyan hangversenyek megrendezésére, mint amilyen a tavaszi fesztiválon is fellépő világhírű szingapúri Shaun Choo zongoraművészé lesz” – tájékoztatott Papp Sándor. Hozzátette, a meghívott művészek jó része néhány napos mesterkurzusokat is tart majd a hangversenyeik mellett, a zeneművészeti kar hallgatóinak. 

„Az egyetem díszaulájában három koncertet tűztünk napirendre. Itt lesz a fesztiválnyitó hangversenyünk április 4-én, a műsorban fuvolakvartett, szaxofonegyüttes, fúvósegyüttes, vonószenekar vegyes kórussal együtt fog szerepelni, valamint a szimfónikus zenekarunk kíséri díszvendégünket, a sokak számára ismert Liszt- és Kossuth díjas, Miklósa Erika koloratúr szoprán opera énekesnőt. Erre a nyitókoncertre a belépés díjtalan” – ismertette a dékán. 

A sajtótájékoztatón bemutatták az egyik végzős növendéket is, Burai Laura csellistát, aki Harmati Benjámin zongoristával együtt szólista szerephez jut majd a május 15-i ’A romantika bűvkörében’ című diplomahangversenyen. A végzős fiatal művészeket a Miskolci Szimfónikus Zenekar támogatja, amelyet Antal Mátyás, Liszt és Bartók-Pásztory díjas karmester fog dirigálni.
„Nagy örömmel és izgatottsággal készülünk a diplomakoncertünkre, mivel nem volt még erre példa, hogy szimfonikus zenekar kíséretében játszhassunk. Ez meghatározó a mi életünkben, ezért szeretnénk, ha nagyon jól sikerülne” – árulta el Burai Laura. 

Orosz-Tokár Edina tanársegédtől megtudtuk, hogy a húsvéti koncerten Joseph Haydn egy korai műve a Missa brevis kerül színpadra, amelyet még tizenhét-tizennyolc éves korában szerzett. Ennek a rövid misének az üdeségét, fiatalosságát kívánják visszaadni a műsorban. „Ez egy vidám mű, a dallama már-már fülbemászó. Autentikus módon a mi fiatal növendékeink fogják előadni, akik most mindössze néhány évvel idősebbek, mint a szerző volt, amikor ezt a művet írta. Haydn végtelen optimizmusa és mély hite tükröződik vissza a darabból. Ez számunkra is példa lehet” – véli Orosz-Tokár Edina, aki karvezetőként dirigálja majd az előadást. 

A fesztiválon tizenkét előadásra kerül sor, amelyek fele ingyenes, a másik része pedig jelképes ezer forintos belépőjeggyel látogatható. Kísérő programok is színesítik a hangversenyeket, mint például ismerkedés a lézerhárfával, lángorgonával valamint a tereminnel (lényegét tekintve egy egyedi módon, rádióhullámok interferenciája által vezérelt analóg szintetizátor, a szerk.), amelyeket az egyetem műszaki karának oktatói-kutatói álmodtak meg és készítettek el, valamint a tavaly elkészült hangkerekek bemutatása. 

A másfél hónapos fesztivál záró hangversenye a Sereg János Ifjúsági Fúvószenekar által prezentált „filmzene koncert” lesz, amelyen több mint negyven fúvós fogja az egyetem díszauláját bezengeni ismert filmzenékkel és indulókkal, Ács Gyula tanár úr átirataival és vezényletével.

A II. Miskolci Egyetemi Tavaszi Fesztivál részletes programja itt érhető el

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!