Ugrás a tartalomra

Költségkímélő ételek naponta

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. április 17. péntek 11:19
Török Péter, a Drót Bisztró konyhafőnöke beszélt az alapanyagok kiválasztásáról és olyan ebédekről, amiknek elkészítése közben a gyakorlatlan háziasszonyok is konyhatündérnek érezhetik magukat. Nagy feladat hárul most a konyhát ellátókra.
Forrás: pixabay.com

Egy-két praktikát bevethetünk annak érdekében, hogy spóroljunk az időnkkel, erőnkkel, de a pénzünkkel is, hiszen most a megszokottól eltérően mindennap nekünk kell tennünk az asztalra ebédet családunk tagjainak. Ha szívesen esszük a fagyasztott, majd felengedett ételt, ajánlatos egyszerre többet lefőzni. Ezzel energiát és időt is megtakarítunk, hiszen olyan napokon, amikor ezekből kevesebbel rendelkezünk, csak elővesszük a kiporciózott adagokat.

A hús és a hal nem mindegyik fajtája olcsó, ezekből érdemes kevesebbet fogyasztani, fehérjeforrásként jó alternatíva a lencse, a bab vagy a tofu.

Egyre népszerűbb a zöldségtermesztés otthon. Ez érthető a saját nevelésű paradicsom vagy paprika érlelési folyamatának látványa, majd finom íze miatt.

A legváltozatosabb étkezést a menzák biztosítják a gyerekeknek, de már sok helyen ott is van választási lehetőség, ezért kikerülhetőek a főzelékek vagy egyéb nemszeretem ételek. Mégis alapul vehetjük az egy főzelék, egy tészta, egy rizses, egy krumplis és egy zöldséges étel elkészítésének ismétlődését. Nem beszélve arról, hogy az alapanyagok közül a burgonya, a rizs, a tészta és a zöldség kifejezetten pénztárcakímélők. Ez utóbbiból változatosan készíthetőek levesek és főzelékek is. Egy kis máj hozzáadásával zöldséges májgaluskaleves főzhető.

Forrás: receptletoltes.hu

Hozzávalók:

20 dkg csirkemáj

1 kis fej hagyma

1 tojás

1 evőkanál vaj

2 evőkanál zsemlemorzsa

kevés petrezselyemzöld, majoránna, só és őrölt bors

A levesléhez:

sárga- és fehérrépa

karalábé

zellergumó

só és őrölt bors

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítom, falatnyikra vágom, majd kevés zsiradékon megdinsztelem, végül bő lével felöntöm. Leveskockát vagy ételízesítőt hozzátéve még finomabb lesz. Míg fő a leves, elkészítem a májgaluskát: a májat leszedem a hártyákról, összekeverem a tojással, a zsemlemorzsával, sózom, borsozom, beleteszem a petrezselyemzöldet és a majoránnát. Amikor a zöldségek megpuhultak, a forrásban lévő levesbe szaggatom a májgaluskát. Ízlés szerint adható hozzá egy kevés őrölt pirospaprika is.

A klasszikus eperkrémleves a nyár kedvenc frissítője lesz: az epret vízben megmossuk, leturmixoljuk, almalevet adunk hozzá, mert ennek olyan ízvilága van, hogy minden gyümölcshöz illik. Már csak tejre, tejszínre és cukorra van szükség, aminél csak a krémleves állagát kell szem előtt tartanunk. Ugyanezzel a receptúrával bármelyik gyümölcs elkészíthető.

A főzelékekre sokféle feltét való: sertéspörkölt, sült virsli, kolbász, főtt vagy tükörtojás. El tudok képzelni rá akár töltött bundás kenyeret is, amit a gyerekek szívesen fogyasztanak. Ezt ugyanúgy készítjük el, mint a simát, csak két kenyér közé teszünk egy szelet sonkát vagy sajtot. Ha előtte vajjal megkenjük a kenyereket, akkor összesülés előtt nem esik szét a zárt szendvics.

Az olcsó alapanyagok vegyítése sem kizárt, hiszen a krumplis tésztát mindenki ismeri, ráadásul elrontani is nehéz.

Ha a rizottórizst választjuk a boltban, abból szintén számtalanféle étel elkészíthető. Önmagában egy kis vajjal és fehérborral ízesítve is különlegessé tudjuk tenni, de akár a zöldségek változatos tárházából is válogathatunk hozzá éppen idény szerintit, most céklát, spárgát vagy medvehagymát. Ezzel ízletes főtt étel kerül az asztalra.  

Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók hat személyre:

9 evőkanál vaj

3 evőkanál olívaolaj

3 fej vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

1 nagy zellergumó

60 dkg rizottórizs

1,5 dl száraz fehérbor

9 dl zöldség alaplé

6 evőkanál reszelt sajt

Elkészítés:

A vaj felét és az olívaolajat felhevítem, benne megdinsztelem a felaprított hagymát, a fokhagymát és a lereszelt zellert. Ebbe szórom a rizottórizst, 1-2 percig kevergetem. Akkor jó, ha már pattog, és kissé elsápadnak a szemek. Most következik a bor, majd egy kis merőkanálnyi, forró zöldség alaplé, amit addig kevergetek, amíg a rizs beissza. Újabb kanál alaplé jön, egészen addig, míg meg nem puhulnak a rizsszemek. A vaj maradékát és a sajtot hozzákeverve megkapom a rizottóalapomat.

Sokszor még a gyakorlott háziasszonyok sem tudják előre megjósolni a családtagok étvágyát, így a maradékokhoz újabb köretre vagy újabb feltétre van szükség. Előfordulhat tehát, hogy a tésztával készített pörkölthöz később párolt rizst főzünk bácskai rizses húsnak. A szaftmentes rizst pedig majd egy következő húshoz használhatom fel, akár egy rántott húshoz is feldúsíthatjuk kukoricával. Később a maradék hús bármelyik főzelékhez felhasználható.

A száraz tészta nemcsak költséghatékony, hanem sokáig el is áll. Tepsiben süthetünk bolognai rakott tésztát, vagy készíthetünk egy klasszikus túrós tésztát sült szalonnával. Tejszínt hozzáadva zöldségek is tehetők különböző fajtáihoz. A férfiak számára desszertként tálalható mákos vagy diós tészta akár főétel is lehet a gyerekek étrendjében. Ki milyen ízvilágot szeret, kínai sült tésztát is csinálhatunk a spagettiből.

A rántott hús elfér a költségkímélő ételek listáján. Rántani azonban szinte mindent lehet: sertésfül, marhapacal, borjúláb megtalálható az étlapon, pénztárcakímélőként pedig említhetőek a különböző sajtok, a zöldségek közül a hagyma, a krumpli, a gomba, a brokkoli, a karfiol, a sárgarépa, nyári szezonban majd lesz csillagtök, más néven patiszon.

Vagy akár készíthetünk rizsgolyót is, amit majd kirántunk:

Forrás: cookpad.com

Hozzávalók:

3 marék rizs

1 kanál ételízesítő

2 kanál krémsajt

2 db tojás

liszt szükség szerint

kenyérmorzsa a panírozáshoz

étolaj a sütéshez

Elkészítés:

A rizst pont annyi vízben megfőzöm, ami ellepi. Leöntöm róla a felesleges vizet, hozzákeverem a krémsajtot az ételízesítőt és a lisztet. A formázható masszából golyókat gyártok, amiket bepanírozok, majd bő olajban kisütök.

A bevásárlást ma már online is megtehetjük, ezzel biztosabban tudjuk tartani magunkat a valóban fontos termékek beszerzéséhez és időt is megtakaríthatunk. Ha azonban mégis a boltjárást választanánk, ajánlatos ezt teli gyomorral végezni, nehogy elcsábuljunk, hiszen az nem túl pénztárcakímélő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!