Egy-két praktikát bevethetünk annak érdekében, hogy spóroljunk az időnkkel, erőnkkel, de a pénzünkkel is, hiszen most a megszokottól eltérően mindennap nekünk kell tennünk az asztalra ebédet családunk tagjainak. Ha szívesen esszük a fagyasztott, majd felengedett ételt, ajánlatos egyszerre többet lefőzni. Ezzel energiát és időt is megtakarítunk, hiszen olyan napokon, amikor ezekből kevesebbel rendelkezünk, csak elővesszük a kiporciózott adagokat.
A hús és a hal nem mindegyik fajtája olcsó, ezekből érdemes kevesebbet fogyasztani, fehérjeforrásként jó alternatíva a lencse, a bab vagy a tofu.
Egyre népszerűbb a zöldségtermesztés otthon. Ez érthető a saját nevelésű paradicsom vagy paprika érlelési folyamatának látványa, majd finom íze miatt.
A legváltozatosabb étkezést a menzák biztosítják a gyerekeknek, de már sok helyen ott is van választási lehetőség, ezért kikerülhetőek a főzelékek vagy egyéb nemszeretem ételek. Mégis alapul vehetjük az egy főzelék, egy tészta, egy rizses, egy krumplis és egy zöldséges étel elkészítésének ismétlődését. Nem beszélve arról, hogy az alapanyagok közül a burgonya, a rizs, a tészta és a zöldség kifejezetten pénztárcakímélők. Ez utóbbiból változatosan készíthetőek levesek és főzelékek is. Egy kis máj hozzáadásával zöldséges májgaluskaleves főzhető.
Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj
1 kis fej hagyma
1 tojás
1 evőkanál vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
kevés petrezselyemzöld, majoránna, só és őrölt bors
A levesléhez:
sárga- és fehérrépa
karalábé
zellergumó
só és őrölt bors
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítom, falatnyikra vágom, majd kevés zsiradékon megdinsztelem, végül bő lével felöntöm. Leveskockát vagy ételízesítőt hozzátéve még finomabb lesz. Míg fő a leves, elkészítem a májgaluskát: a májat leszedem a hártyákról, összekeverem a tojással, a zsemlemorzsával, sózom, borsozom, beleteszem a petrezselyemzöldet és a majoránnát. Amikor a zöldségek megpuhultak, a forrásban lévő levesbe szaggatom a májgaluskát. Ízlés szerint adható hozzá egy kevés őrölt pirospaprika is.
A klasszikus eperkrémleves a nyár kedvenc frissítője lesz: az epret vízben megmossuk, leturmixoljuk, almalevet adunk hozzá, mert ennek olyan ízvilága van, hogy minden gyümölcshöz illik. Már csak tejre, tejszínre és cukorra van szükség, aminél csak a krémleves állagát kell szem előtt tartanunk. Ugyanezzel a receptúrával bármelyik gyümölcs elkészíthető.
A főzelékekre sokféle feltét való: sertéspörkölt, sült virsli, kolbász, főtt vagy tükörtojás. El tudok képzelni rá akár töltött bundás kenyeret is, amit a gyerekek szívesen fogyasztanak. Ezt ugyanúgy készítjük el, mint a simát, csak két kenyér közé teszünk egy szelet sonkát vagy sajtot. Ha előtte vajjal megkenjük a kenyereket, akkor összesülés előtt nem esik szét a zárt szendvics.
Az olcsó alapanyagok vegyítése sem kizárt, hiszen a krumplis tésztát mindenki ismeri, ráadásul elrontani is nehéz.
Ha a rizottórizst választjuk a boltban, abból szintén számtalanféle étel elkészíthető. Önmagában egy kis vajjal és fehérborral ízesítve is különlegessé tudjuk tenni, de akár a zöldségek változatos tárházából is válogathatunk hozzá éppen idény szerintit, most céklát, spárgát vagy medvehagymát. Ezzel ízletes főtt étel kerül az asztalra.
Hozzávalók hat személyre:
9 evőkanál vaj
3 evőkanál olívaolaj
3 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 nagy zellergumó
60 dkg rizottórizs
1,5 dl száraz fehérbor
9 dl zöldség alaplé
6 evőkanál reszelt sajt
Elkészítés:
A vaj felét és az olívaolajat felhevítem, benne megdinsztelem a felaprított hagymát, a fokhagymát és a lereszelt zellert. Ebbe szórom a rizottórizst, 1-2 percig kevergetem. Akkor jó, ha már pattog, és kissé elsápadnak a szemek. Most következik a bor, majd egy kis merőkanálnyi, forró zöldség alaplé, amit addig kevergetek, amíg a rizs beissza. Újabb kanál alaplé jön, egészen addig, míg meg nem puhulnak a rizsszemek. A vaj maradékát és a sajtot hozzákeverve megkapom a rizottóalapomat.
Sokszor még a gyakorlott háziasszonyok sem tudják előre megjósolni a családtagok étvágyát, így a maradékokhoz újabb köretre vagy újabb feltétre van szükség. Előfordulhat tehát, hogy a tésztával készített pörkölthöz később párolt rizst főzünk bácskai rizses húsnak. A szaftmentes rizst pedig majd egy következő húshoz használhatom fel, akár egy rántott húshoz is feldúsíthatjuk kukoricával. Később a maradék hús bármelyik főzelékhez felhasználható.
A száraz tészta nemcsak költséghatékony, hanem sokáig el is áll. Tepsiben süthetünk bolognai rakott tésztát, vagy készíthetünk egy klasszikus túrós tésztát sült szalonnával. Tejszínt hozzáadva zöldségek is tehetők különböző fajtáihoz. A férfiak számára desszertként tálalható mákos vagy diós tészta akár főétel is lehet a gyerekek étrendjében. Ki milyen ízvilágot szeret, kínai sült tésztát is csinálhatunk a spagettiből.
A rántott hús elfér a költségkímélő ételek listáján. Rántani azonban szinte mindent lehet: sertésfül, marhapacal, borjúláb megtalálható az étlapon, pénztárcakímélőként pedig említhetőek a különböző sajtok, a zöldségek közül a hagyma, a krumpli, a gomba, a brokkoli, a karfiol, a sárgarépa, nyári szezonban majd lesz csillagtök, más néven patiszon.
Vagy akár készíthetünk rizsgolyót is, amit majd kirántunk:
Hozzávalók:
3 marék rizs
1 kanál ételízesítő
2 kanál krémsajt
2 db tojás
liszt szükség szerint
kenyérmorzsa a panírozáshoz
étolaj a sütéshez
Elkészítés:
A rizst pont annyi vízben megfőzöm, ami ellepi. Leöntöm róla a felesleges vizet, hozzákeverem a krémsajtot az ételízesítőt és a lisztet. A formázható masszából golyókat gyártok, amiket bepanírozok, majd bő olajban kisütök.
A bevásárlást ma már online is megtehetjük, ezzel biztosabban tudjuk tartani magunkat a valóban fontos termékek beszerzéséhez és időt is megtakaríthatunk. Ha azonban mégis a boltjárást választanánk, ajánlatos ezt teli gyomorral végezni, nehogy elcsábuljunk, hiszen az nem túl pénztárcakímélő.