Ugrás a tartalomra

A málenkij robotra elhurcolt diósgyőriekről emlékeztek meg

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 29. vasárnap 16:09
Vasárnap tartotta hagyományos megemlékezését a Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Törzskapitánysága a „málenkij robot” áldozatainak Vár utcai emléktáblájánál, Diósgyőrben.

A második világháború végén, a Vörös Hadsereg által elfoglalt magyar területeken a szovjet katonák sokszor az utcákon fogdostak össze, s hurcoltak el a Szovjetunióba kényszermunkára – „málenkij robotra” - ártatlan civileket. Ez a „kis munka” sokaknak hosszú évekig tartó fogolytábort, embertelen bánásmódot, nem egy esetben a halált jelentette. 1945. január 24-én Diósgyőrből 430 embert vittek el.

Horváth Csongor képgalériája

A történelmi egyházak részéről Szabó József diósgyőri római katolikus plébános, Péterné Szűcs Katalin diósgyőri református lelkipásztor és Gerlai Pál evangélikus lelkész emlékezett meg az elhurcoltakról. Ünnepi beszédet mondott Vitéz Csantavéri Tivadar Károly, a Vitézi Rend Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Törzskapitányságának székkapitánya, megemlékezett Rózsa György főlevéltáros, a Szent György lovagrend tagja. 

A megemlékező szavakat követően a miskolci önkormányzat, pártok és civilszervezetek, egyesületek és intézmények képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit az emléktáblánál.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!