Ugrás a tartalomra

Miskolci ezüstérem a judo junior-világbajnokságon

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. augusztus 15. hétfő 13:05
A hosszú kihagyás után visszatérő címvédő, Sáfrány Péter nehéz sorsolása ellenére újra a döntőig menetelt, s végül ezüstérmes lett az ecuadori junior-világbajnokságon.
Forrás: judoinfo.hu

Jól kezdtek a mieink az ecuadori Guayaquilban megrendezett junior-világbajnokságon, a nyitónapon mindhárom judósunk meg tudta nyerni az első két mérkőzését, ez pedig egy ötödik és két hetedik helyezést jelentett - számolt be a judoinfo.hu.

A férfi 66 kilogrammos súlycsoportban Gombás Bálint egy hazai judós ellen kezdett győzelemmel, majd a belga Demets ellen is jobbnak bizonyult. Az Óbudai Judo Club versenyzője a negyeddöntőben alul maradt az üzbég Ortikovval szemben, majd a vigaszágon a kubai Blanco tartóztatta fel, így a hetedik helyen zárt.

A női 48 kilogrammban Kőszegi Rebeka az argentin Rojas és a spanyol Soler skalpját begyűjtve jutott el a negyeddöntőig, ám a folytatásban a már a felnőtteknél is kontinensbajnok brazil Nascimento és a vigaszágon az ifjúsági vb-bronzérmes, Európa-bajnok francia Cuq ellen már nem sikerült nyerni, így a BHSE versenyzője is hetedik lett.

Hasonló utat járt be Keller Rebeka is az 52 kilósoknál: az Ippon Judo Tatabánya sportolója erőnyerőként a második körben csatlakozott be, és egy kis szerencséje is volt, hiszen a sorsolás alapján rögtön a japán Kavada ellen kellett volna kezdenie, ám a sportág őshazájából érkező válogatott judós – pozitív koronavírus-teszt miatt – nem lépett tatamira Ecuadorban. A „helyette” érkező hongkongi Csan nem okozott gondot Keller Rebekának, ahogyan a negyeddöntőben az üzbég Djumanijazovát is sikerült legyőznie.

Az elődöntőben a világbajnoki címvédő francia Devictor, a bronzmeccsen pedig a spanyol Castello ipponnal tudott nyerni, így a tatabányai sportoló az ötödik helyet szerezte meg a junior-világbajnokságon.

Szépen menetelt a világbajnokság második napján a 73 kilogrammos Szegedi Dániel. A Budaörsi SC korosztályos Eb-bronzérmese az amerikai Rodriguez elleni ippongyőzelemmel melegített, majd rögtön begyűjtött egy nagy skalpot, a junior vb-bronzérmes, kiemeltként besorsolt olasz Centracchio ellen is ipponnal tudott nyerni. A negyeddöntőben a lengyel Kowalski sem tudott ellenállni Szegedi Dániel rohamainak, a győzelem még értékesebb annak fényében, hogy Kowalski végül a dobogó harmadik fokára tudott állni.
A következő két meccs már nem sikerült ilyen jól, de erről az ellenfelek is „tehetnek”. Az elődöntőben az a grúz Terasvili volt az ellenfél, aki ebben az évben már felnőtt Grand Slam-aranyérmet is tudott szerezni, végül intésekkel jutott túl magyar riválisán. A bronzmérkőzésen az amerikai Yonezuka következett, akinek nemcsak a származása miatt van a vérében a judo, nagyapja két olimpián volt az amerikai válogatott edzője, edzője-édesapja olimpiai válogatott volt, ő maga pedig már a felnőttek között is nyert kontinensbajnoki érmet, az amerikaiak nagy reménysége a 2028-as Los Angeles-i olimpiára. Yonezukát nem sikerült legyőzni, vazaris előnyét megtartotta a küzdelmi idő végéig, így Szegedi Dániel az ötödik helyen végzett.

A második versenynap másik két magyar indulója az első akadályt ipponnal „vette”, a második mérkőzésen Adorjáni Gergelyt (73 kg, BHSE) a grúz Kapanadze, Kriza Annát (63 kg, Miskolci VSC) a világbajnoki bronzéremig menetelő francia Auchecorne búcsúztatta.

Szegény embert még az ág is húzza. De akad, aki erre fittyet hány. Sáfrány Péter tavaly október tizedikén – immár egyéni junior-világbajnokként – a csapatversenyben vívta utolsó mérkőzését a nemzetközi porondon, a visszatérésre pedig több mint kilenc hónapot kellett várni. Egy súlyos sérülés miatt a Miskolci VSC versenyzője kénytelen volt a távolból szemlélni, ahogyan lépegetnek előre riválisai.

A visszatérés nem sikerült rosszul, hiszen július közepén, a paksi junior Európa-kupán felállhatott a dobogó harmadik fokára, mégis kissé aggódva vártuk, mire mehet ilyen hosszú szünet kihagyással a háta mögött a korosztályos világbajnokságon.

Ráadásul a sorsolás is „odacsapott”: már az első mérkőzésén a japánok ifjúsági világbajnoki bronzérmesével kellett összemérni az erejét. A sportágban szokták mondani: japánnal kezdeni nem kifejezetten előnyös, a judo őshazájából érkező versenyzők többnyire a világ legjobbjai közé tartoznak, s kétségtelen, hogy ez igaz Todaka Dzsunnoszuke esetében is.

A világbajnokság harmadik napjának reggelén azonban Sáfrány Péter minden kétségünket eloszlatta, sok-sok hónap kényszerszünet ide vagy oda, remekül felvette a kesztyűt Todaka ellen, s a hosszabbításban intésekkel megszerezte a győzelmet is.

Ehhez képest ujjgyakorlat volt a második és harmadik összecsapás, az ausztrál Vojnikovich kevesebb mint fél percet töltött a tatamin, de a német Droste sem talált fogást Bartha Ákos tanítványán, két és fél perc után leléptették.

Az elődöntőben a franciák kétszeres korosztályos Európa-kupa győztese, Aleksa Mitrovic sem tudta a mi fiunk dolgát megnehezíteni, másfél perc után ippon lett a vége. A döntőben az üzbég Jahongir Mamatrahimov bizonyult jobbnak, Sáfrány Péter egy fényesen csillogó ezüstéremmel zárta nagy visszatérését.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!