Ugrás a tartalomra

„Nagy küzdő vagyok, sosem adom fel”

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. június 03. hétfő 12:11
Az utolsó verseny utolsó gyorsaságiján dőlt el a bajnoki cím tavaly a hazai rallybajnokságban. „Nem mi voltunk az esélyesek a végén, mégis nyerni tudtunk” – emlékszik vissza Hadik András, aki tavaly elért kiemelkedő eredménye alapján „Az év sportolója” díjat kapta.
Fotó: Beregi László

A Miskolcon született Hadik András 1995-ben kezdte pályafutását az autósportban, de mint mondja, az autók szeretete mindig is része volt az életének. – Apám autóvezetést oktatott, szinte még ki sem láttam a műszerfal mögül, már vezetni tanított, kispárnán ülve. Ahogy megszereztem a jogosítványt, indultam is versenyezni – mondja. 

Eleinte Trabantot vezetett, az alapmotor 26 lóerejéből akár 50-et is ki lehetett hozni. – A mai napig úgy gondolom, hogy egy ilyen autóval, sokkal félelmetesebb versenyezni, mint egy mostanival – teszi hozzá. 

Hiába a nagy szerelem, 1999-től már elsőkerék-meghajtású autókkal versenyzett. Az első futamgyőzelmek a 2000-es években jöttek, ekkor már Subarukat hajtott, kategóriáját többször is megnyerte. 2009-ben magyar bajnokká koronázták. 

– Sokan úgy gondolják, hogy elég jól vezetni, de ez egy nagyon összetett sportág. Egyrészt nagy szükség van a jó fizikai állóképességre. Nem úgy van, hogy beülök és gyors vagyok, el van intézve. Aztán mint sok más, ez is 90 százalékban fejben dől el, nagyon tudatosnak kell lenni. Sokan tudnak keresztben autózni a hóban, de amikor a másodpercekért küzd valaki, az egy másik dolog. Hiába jó pilóta valaki, ha rosszabb autóban ül, nem fog tudni nyerni. Ez fordítva is igaz. Mindennek nagyon össze kell állnia, tökéletesnek kell lennie, csak akkor lehet nyerni. 

2016-ban szerezte meg az első abszolút magyar bajnoki futamgyőzelmeit, az évet a második helyen zárta a bajnokságban. 2017-ben ismét ezüstérmes lett összetettben, de remek szezont zárt a Közép- Európai Zóna Kupában is, hiszen megszerezte a bajnoki címet. 

– Tavaly nagyon jól kezdtük a bajnokságot, nyertünk Egerben és Miskolcon is, de aztán sorra jöttek a rosszabb eredmények. A végén már nem mi voltunk az esélyesek, mégis mi lettünk a bajnokok, egy ponttal. Az utolsó verseny utolsó gyorsaságiján dőlt el a bajnoki cím. Boldogságunkat tetézte, hogy nem csupán Magyarország rally bajnoka lettem, de megvédtem Közép-Európa Zóna kupa bajnoki címemet is, így az ország 5. legjobb autóversenyzőjének választottak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!