Ugrás a tartalomra

Országos Könyvtári Napok: Kicsiket és nagyokat is vár a könyvtár

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 27. kedd 15:45
A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár idén is csatlakozik az országos programsorozathoz, amelynek célja a könyvtárak népszerűsítése számos színes eseménnyel.

Az Országos Könyvtári Napok – amelynek mottója idén az „Esély – Egyenlőség – Könyvtár” – részeként idén október 3. és 9. között várják az intézmények a látogatókat különleges programokkal. Minderről sajtótájékoztatón számoltak be a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár munkatársai kedden.

Az idei programsorozattal párhuzamosan futnak majd a magyar megyei könyvtárak működésének 70. évfordulóját ünneplő akciók is. Ezek egyike, hogy október 3-tól „70 év – 70 érv” címszó alatt hívják Miskolcon párbeszédre a könyvtárak látogatóit.

Fotók: Juhász Ákos

„Kifejthetik véleményüket a könyvtárakról, érveket vonultathatnak fel a működéssel kapcsolatban” – fejtette ki Varga Gábor, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. Az e-mailben is beküldhető válaszokat október 26-ig várja az intézmény, ezt követően közzéteszik az összesített véleményeket.

Emellett régi vendégkönyveket is átböngésznek majd a szervezők és közzéteszik az ott található izgalmas bejegyzéseket közösségi felületeiken, október 26-ra – az alapítás pontos dátumára – pedig nagyszabású akcióval készülnek.

Az Országos Könyvtári Napok során számos programmal igyekeznek népszerűsíteni a könyvtárlátogatást. Csoma-Simon Mária igazgatóhelyettes elmondta, hogy mind a központi, mind pedig városszerte a tagkönyvtárak számos egyedi eseménnyel készülnek október 3. és 9. között.

Visszatér a beiratkozási akció is: „Idén október 7-én iratkozhatnak be kedvezményesen a látogatók. Aki egy évre regisztrál, másfél évet kap cserébe” – részletezte az igazgatóhelyettes. Október 9-én, vasárnap is nyitva tart majd a könyvtár, ezen a napon ingyenesen lehet internetezni a központi könyvtárban.

Számos egyéb programmal készül még a felnőttek számára az intézmény, ezekről részletes leírást a könyvtár honlapján, ide kattintva találhatunk.

Azonban a gyerekek sem maradnak könyvtári figyelem nélkül, a számukra szervezett programokról Miklós Katalin gyermekkönyvtári csoportvezető számolt be. Az Országos Könyvtári Hét záróakkordja október 9-én a Könyves Vasárnap lesz, amely eseményeivel elsősorban a legfiatalabbakra koncentrál.

„A könyv a gyerekek számára nagy-nagy kincs, amit hatalmas érdeklődéssel fognak a kezükbe” – kezdte Miklós Katalin a „mesebirodalomra” utalva, majd hozzátette: „Kulturális szórakozást, igényes kikapcsolódást kínálunk a gyerekeknek”. Készülnek zenével, irodalommal és lehetőséget biztosítanak majd a kézműves alkotásra is. Mindezekről ugyancsak a fentebb linkelt programban találhatnak részletes leírást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!