Ugrás a tartalomra

Ötéves lakásfelújítási programot sürget a DK

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. december 01. csütörtök 10:29
Ötéves lakásfelújítási programot sürget a Demokratikus Koalíció (DK), amelynek keretében félmillió panellakást és egymillió más típusú társasházi lakást  és családi házat lehetne korszerűsíteni. Tompa Sándor, a DK  miskolci szakértője – aki 2001 és 2009 között volt a város önkormányzatának panelbiztosa –  megerősítette: ez a program Miskolcnak különösen fontos - írja közleményében a DK miskolci szervezete.

 

Varjú László, a DK alelnöke arról beszélt, hogy a párt  számításai szerint ez körülbelül 4500 milliárd forintba kerülne, aminek kétharmadát, háromezermilliárd forintot az EU-tól lehetne lehívni. A program közös nemzeti érdek, mert a felújított ingatlanok fenntarthatóbbak lennének, érdemben csökkenne a rezsijük, és így az orosz gáztól is függetlenedni lehetne - érvelt elképzelésük mellett.

Az alelnök rámutatott, hogy egy ilyen horderejű  beruházás a teljes magyar építőiparnak és az ágazat beszállítóinak is évekre munkát adna. Varju László elmondta, azt is javasolják, hogy a program résztvevőinek ne kelljen önrészt fizetniük.

Miskolc lakásállománya különösen érintett egy ilyen programban  – mondta  Tompa Sándor. A megyeszékhelyen a lakott lakások száma  több mint  69 000, 48 százalékuk hagyományos építésű, 52 százalékuk panel.  Ez utóbbi a legnagyobb arányt képviseli az országban. Miskolcon - a kétezres években elindított panelprogramban - 2011-ig több mint 14 ezer lakást újítottak fel, ezeknek 10-50 százalékkal csökkent a távhő díjuk.  De nemcsak az energia-megtakarítás volt jelentős, hanem komfortosabbá,  élhetőbbé is  váltak az otthonok.   Bár a kormány  most még nem nyúlt hozzá a távhő díjhoz, de jövőre már tervezi azt, hiszen a távhő kassza üzemeltetése ezermilliárdos költségvetésű. Azok a családok lesznek a legnagyobb veszélyben, amik energetikailag felújítatlan, egyedi mérés nélküli lakásokban élnek, és ilyen a miskolci panellakások kétharmada.

Az Orbán-kormány hatalomra kerülve ellehetetlenítette a panelprogramot: olyan feltételekkel hirdetetett pályázatokat, amiknek az önrésze kifizethetetlen volt  a társasházak, lakásszövetkezetek tagjainak - emlékszik vissza az elmúlt évtized történéseire Tompa Sándor. A fideszes városvezetés sem szorgalmazta, hogy tovább folytatódjon a lakásállomány felújítása. Támogatott helyette olyan, ma már nyilvánvalóan kudarcként elkönyvelhető beruházást, mint például a  Diósgyőri vár rekonstrukciója. Eközben  Miskolc lakásállománya rohamosan pusztul, és ez nemcsak a panelekre igaz, hanem sajnos az egyedi építésüekre is.  Elég csak végigsétálni Szirmán vagy Diósgyőrben, jól látható, mennyi az energetikai felújításra szoruló épület. 

Tompa Sándor fontosnak tartja, hogy Miskolc csatlakozzon majd ehhez a programhoz, hiszen jó tapasztalata  van ebben a városnak.  A Demokratikus Koalíció önrész nélkül indítaná ezt el, hogy minél többen  kapcsolódjanak a  korszerűsítéshez, hiszen az ipari technológiával épült lakások legfiatalabbjai is negyvenévesek már, úgyhogy kimondhatjuk: a panelfelújítások kapcsán Miskolc a 24. órában van.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!