Ugrás a tartalomra

Pásztori gondolatok karácsony idején

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. december 25. péntek 20:06
Sándor Frigyes evangélikus lelkész osztja meg olvasóinkkal ünnepi gondolatait.
Sándor Frigyes

Karácsony felé közeledve meg szoktam osztani gondolataimat gyülekezetünkben egy körlevélben. Idén nem is körlevelet, hanem inkább „kárlevelet” vagy „kórlevelet” kellene írnom. 33 évnyi lelkészi szolgálatom során többször hasonlítottam a bűnt egy vírushoz. Vírushoz, mely magában élettelen, csupán egy program, de ha élő sejttel kerül kapcsolatba, akkor abba beépülve meg tudja valósítani önmagát. Felülírja az élet működését, és ezzel a pusztulásba dönti az élő sejtet és vele együtt az embert. Másként fogalmazva, a vírus az élő sejtet arra készteti, hogy ne az addig megszokott programot, hanem a benne lévőt hajtsa végre. Ez pedig végül az ember halálához vezethet. Ma pontosan ezt látjuk, ettől félünk és rettegünk. Magam is több embert kísértem el utolsó földi útján. Sokakat vesztettünk el ily módon.

Várunk egy vakcinát, egy megoldást, mely képes ezt a szervezetünkbe beépülő és benne „halálgyárat” felépítő struktúrát lerombolni, és ha ez meglesz, talán fellélegezhetünk. De ne felejtsük, hogy ilyen a bűn is. Olyan, mint egy program, egy önmegvalósító program, ami az embert az Isten akaratának megszegésére, tagadására készteti. Az ember tudatosan magáévá tette ezt a programot, és ezzel elkezdődött az emberiség pusztulása. Belépett a halál az emberi létbe. A bűn mint program átírta az ember gondolkodását, akaratát, látásmódját. Mára már annyira elhatalmasodott a bűn a világban és az ember gondolkodásában, hogy alapfogalmakat, mint Isten, haza, család vagy az egyéni identitást is meg kell magyarázni, körbe kell határolni, ugyanis megkérdőjeleződött. 

Földünk mára egy nagy temetőre hasonlít. A halál előbb-utóbb minket is utolér, és nem kerülhetjük el Isten ítéletét. Az ítéletet, ahol már nem lehet megváltoztatni az életünket, hanem vállalnunk kell döntéseink következményét. Nélkülem éltél, és nélkülem akarsz örökké élni. Legyen részed a kárhozat, az örök halál, mondja majd Jézus azoknak, akik nem jártak az Ő útján, nem követték az Ő tanítását és példáját. Az Úr Jézus Krisztus viszont azért jött a világba, hogy ennek a „vírusnak”, a bűnnek minden következményét elszenvedje. Vállalta a halált és az Istentől való elszakítottságát is miértünk. Ő halt meg helyettünk, azért hogy megmentsen a bűn hatalmából és annak következményeiből. Karácsonykor erre a legnagyobb ajándékra és az ajándékozó Isten szeretetére emlékezhetünk. Jézus földre érkezése hasonlít egy vakcina megjelenéséhez, amely ellenállóvá tesz a vírussal szemben. Jézus magára vette bűneinket és annak következményét, hogy nekünk életünk, örök életünk legyen. A COVID-19 Isten nagy figyelmeztetése az emberiség felé. A baj nemcsak az, hogy most esetleg meghalhatunk, hanem az, hogy egyszer biztosan lejár földi életünk ideje. Mire akarunk időt nyerni? Arra, hogy továbbrohanjunk az örök halál felé? Talán azt akarjuk, hogy senki se emlékeztessen az elmúlásra? Ez nem megoldás. Isten ma is ugyanazt kérdezi, mint az első bűnbeeséskor: Ádám, hol vagy? Azaz: ember tudod hol vagy, hová jutottál? A bűn zsoldja, bére, következménye a halál. Ellenben Isten kegyelmi ajándéka az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban. 

A COVID -19 elleni vakcina még nem érhető el mindenki számára, de Jézus már megérkezett több mint 2000 éve Betlehembe. Keressük Őt a Biblia olvasásával, és biztosan rátalálunk, vagy Ő fog ránk találni, hogy megváltozzon a szívünk és a gondolkodásunk. Természetesen amikor Bibliát olvasunk, imádkozunk és egyházi alkalmon veszünk részt, akkor találkozhatunk Vele, mert Ő vár és keres minket. Engedjük ezen a karácsonyon, hogy megtaláljon, és szeretetével körülöleljen!

Sándor Frigyes
evangélikus lelkész

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!