Ugrás a tartalomra

Perecesen nem feledik a bányász hagyományokat

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 04. vasárnap 08:20
Olyannyira, hogy szombaton már a hetvenkettedik alkalommal rendeztek Bányásznapot a városrészben – megemlékezéssel és közösségi programokkal tarkítva.

A bánya ugyan már régen bezárt Perecesen, a hagyományok azonban még tovább élnek. A régi bányásztársak, a leszármazottak, vagy egyszerűen azok, akik tisztelegni akarnak a múlt előtt – ápolják a szokásokat.

Először a perecesi temetőben található kopjafánál mondott igei köszöntőt Gyöngyi Istvánné lelkipásztor, amely után a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet. Ezt követően a Kis Bányász szoborhoz vonultak át az emlékezők. Itt Berencsi Miklós, a Perecesi Bányász Nyugdíjas Alapszervezet elnöke osztotta meg gondolatait – a bányászat történelmi szerepét hangsúlyozva –, a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar közreműködése mellett.

Képgalériánk a koszorúzásokról. | Fotók: Horváth Csongor

Ezt követően a szobornál ugyancsak koszorúkat helyeztek el az emlékezők, majd a szervezők átadták a jubileumi bányászkorsókat.

A Bányásznap utolsó helyszínén, a perecesi szabadtéri színpadnál a közösségi programoké volt a főszerep, azonban a kezdés előtt Varga Andrea alpolgármester nyitotta meg a kikapcsolódást.

Varga Andrea alpolgármester.

Felidézte Jókai Már Fekete gyémántok című regényét mint első, bányászattal kapcsolatos élményét. „Félelmetes, izgalmas, értékekkel teli világ a bányászat, amely – mint az ember élete – folyton változik, de a múltja, a hagyományai, az öröksége mélyen belénk ivódnak” –fogalmazott.

Arra tért át az alpolgármester, hogy a férje foglalkozásán keresztül személyesen is bepillantást nyert ebbe a világba. „Amit ebből én megismertem, annak a legfontosabb eleme az egymásra utaltság miatt kialakuló szolidaritás, az elfogadás, a tisztelet, a bizalom és a barátság. Azok az értékek, amelyekre ma is mindennél nagyobb szükségünk van” – folytatta, majd a bányászok kultúrateremtő közösségi összetartásával, és annak perecesi örökségének megidézésével zárta gondolatait.

Bazin Levente önkormányzati képviselő.

A megnyitó szavakat Bazin Levente, a terület önkormányzati képviselője vette át. Elsősorban köszönetet mondott a szervezőknek, a lebonyolítóknak, minden egyes közreműködőnek és a hagyományőrzőknek, hogy létrejöhetett a Bányásznap.

„Mindenekelőtt köszönöm, hogy vannak, tovább viszik és erősítik a városrész gyökereit és hagyományait, illetve ezt az élő kultúrát. Nekünk minden okunk meg van rá, hogy büszkék legyünk erre a városrészre” – mint fogalmazott.

Képgalériánk a közösségi programokról.

A Bányásznap programjainak részeként a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar és a Miskolci Mazsorett Együttes léptek fel, majd a Bíborszél zenekar játszott a közönségnek. Lehoczki László és a Spider Mentőcsoport kutyái bemutatót tartottak, majd musical slágerek hangzottak el a Miskolci Nemzeti Színház színművészeitől – Varga Andrea és Kriston Milán –, Rákai András zongorajátéka mellett. A napot a Diósgyőri Jazz Tánc Klub műsora zárta.

Kiegészítő programként veterán autóbusz, mentőautó, rendőr autó- és motor bemutató és büfé várt a közönséget, akik között sok kisgyermekes család is megfordult.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!