Ugrás a tartalomra

Súlyos pofonok csattannak Miskolcon

index.hu
Utoljára módosítva
2022. december 03. szombat 13:04
Miskolc lesz a házigazdája a felnőtt országos ökölvívó-bajnokságnak december 7-e és 10-e között. Ez lesz az év utolsó fontos bokszeseménye hazánkban. A Magyar Ökölvívó Szakszövetség társrendezője, a Hell Fight Küzdősport Egyesület, az elmúlt években folyamatosan a legjobb tízben végzett a magyar klubok éves versenyében, míg 2021-ben már az előkelő hatodik helyen zárt a rangsorban.
Fotó: MÖSZ

Miskolc harmadik alkalommal rendezi meg a felnőtt magyar bajnokságot, az elsőt 1989 óta. A város 1976. október 14. és 17. között rendezett első alkalommal magyar országos bajnokságot, amelyen 11 súlycsoportban zajlottak a küzdelmek. Miskolcnak 53 esztendőt kellett várnia arra, hogy az első felnőtt országos bajnokságnak otthont adhasson. Olyan klasszisok, nemzetközi szinten sikeres ökölvívók nyertek aranyérmeket azon az 1976-os eseményen, mint Orbán Sándor (51 kg), Badari Tibor (57 kg), Juhász László (63,5 kg), Danyi Jenő (67 kg), Rapcsák Mihály (71 kg), és Pákozdi László (+81kg). A verseny erősségére jellemző volt, hogy az 1980-as moszkvai olimpián bronzéremig jutó Lévai István csak ezüstérmes lett a negyvenhat évvel ezelőtti magyar bajnokságon.

Miskolc 1989-ben adott otthont a felnőtt magyar bajnokságnak. Akkor robbant be az elitbe az akkor 19 esztendős junior Európa-bajnok Kovács István, későbbi olimpiai bajnokunk, kétszeres vb-, és Eb-aranyérmesünk. Kokó az 51 kg-os döntőben az 1980-as olimpiai bronzérmes Váradi Jánost győzte le, és ez a magyar bajnokság nyitotta meg a későbbi sikeres felnőttkarrierjét. Az 1989-es miskolci felnőttbajnokságon az 1988-as szöuli olimpiai bronzérmes Isaszegi Róbert és az 1990-es évek klasszisa, Lakatos Pál hatalmas csatát vívott a 48 kilósok döntőjében. A finálé még előbbi sikerét hozta, de a bajnokság egyik legjobb összecsapását láthatta a miskolci közönség.

A győztesek további névsora elképesztő volt, mindannyian nagy sikereket értek el a nemzetközi mezőnyben is: Bognár László (54 kg), Szőke László (57 kg), Szűcs László (60 kg), Mizsei György (63,5 kg), Szabó Lóránt (67 kg), Bacskai Imre (71 kg), Füzesy Zoltán (75 kg), Hranek Sándor (81 kg), Petrányi Zoltán (91 kg) és Szikora István (+91 kg). Miskolc bokszéletében kiemelkedő eseménynek számított, hogy a város volt a rendezője az 1970-es, első alkalommal kiírt junior U21-es Európa-bajnokságnak. A magyar válogatott öt első helyezést szerzett azon az eseményen, Glück Péter (48 kg), Kisnémeth Zoltán (51 kg), Juhász László (60 kg), Nemec Károly (63,5 kg), és Réder József (+81 kg) nyakába került aranyérem.

Tóth Zsuzsanna, a MÖSZ főtitkára hangsúlyozta:

"Kivételes éven vagyunk túl, kivételes eredményekkel. Fiataljaink remek sikereket értek el, elég, ha csak Gémes Levente ifjúsági világbajnoki ezüstjére gondolunk, úgyhogy most a felnőtteken a sor. Úgy vélem, nagyszerű magyar bajnokság elé nézünk. Bízom benne, minél többen jönnek ki szurkolni kedvenceiknek, a nevezések alapján színvonalas összecsapások várhatóak."

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!