Ugrás a tartalomra

Zöld Bajnok lett Miskolc a LED izzó csereprogramjával

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. május 31. péntek 11:38
„A holnap energiája. Ma.” címmel megrendezett ünnepi eseményén köszöntötte és ismerte el a CYEB Cégcsoport azokat a partnereit, amelyek az elmúlt években részt vettek a cég által kezdeményezett ingyenes lakossági LED-csereprogramban.
CYEB Zöld Bajnokok oklevélátadó Budakeszin. Fotó: Mocsári László

Mint ismert, városunk a Nagy-Miskolc program részeként, a Gondoskodó Miskolc szociális- és támogatócsomag egyik elemeként valósította meg több fordulóban, a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel együttműködve, az ingyenes lakossági LED-csereprogramot. Az önkormányzat első körben hatezer miskolci regisztrál felhasználó részére mintegy hetvenezer darab LED világítótestet osztott ki. A következő évben a program sikeresen folytatódott. 

A Budakalászon megrendezett ceremónián elsőként Veres Pál Miskolc polgármestere vehette át a Zöld Bajnok oklevelet, aki elmondta, a pályázatok eddigi két miskolci fordulójában összesen 7 ezer 252 háztartás regisztrált sikerrel, a nyertes pályázók pedig 78 ezer 538 darab hagyományos izzót cserélhettek ki új fényforrásokra, amelyek éves szinten több mint ezer tonnával kevesebb CO2 - széndioxid - kibocsátást eredményezhetnek. A programban csaknem 150 millió forint értékben osztottak ki LED-izzókat, ennek köszönhetően az áramfogyasztásban mérhető megtakarítás éves szinten meghaladhatja akár a 110 millió forintot is.

Köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy ez a kezdeményezés Miskolcon beleilleszkedik számos egyéb, folyamatban lévő zöld, energiatudatos és a fenntarthatóságot előmozdító folyamatba, amelyeket évekkel korábban elindítottak. Közel tíz éve indult el a zöld város program, amelynek egyik fontos állomása a LED-csereprogramban való részvétel. Rámutatott, ez egy politikai ciklusoktól független, hosszútávú folyamat, amelynek az alapjait le kellett rakni és amikhez ragaszkodni kell a következő években is. 

- Nem véletlen, hogy Miskolc csatlakozott az Európai Unió „Száz klímasemleges város missziójához”, amelyben vállaltuk, hogy már 2030 előtt igyekszünk elérni azt a célt, amit az Unió kitűzött maga elé. Illetve olyan mintaprojektekben veszünk részt, amelyek segítik ezt a zöld átállást – ismertette a polgármester. 
Hozzátette, tanárként a legfontosabbnak az edukációt tartja, mert a lakosság meggyőzése, szemléletének átformálása egy rendkívül fontos állomás ebben a munkában. Ez nem megy könnyen, hiszen jelentős társadalmi változásokról van szó. Ezért fontos a LED csereprogram is, amely közvetlenül érinti és éri el az embereket. Kézzelfoghatóvá válik számukra a zöld átállás és az energiatudatosság. 

Kattints a galériáért!

- Természetesen ez önmagában csak egy fontos lépés, amelyhez számos más programunk csatlakozik. Például a nagyszabású zöldítési program, amelynek során, többek között, 320 ezer facsemete elültetésével egy új erdőt hozunk létre Miskolc határában. De ösztönözzük a lakosságot is a köztéri faültetésre, örökbefogadásra. Meg kell említeni a hulladékgazdálkodást is, ami szintén a fenntartható gazdálkodás egyik alapja. Miskolc hulladékgazdálkodással foglalkozó cége a MiReHu, Európa első három cége közé tartozik az edukációban, amelyért elismerést is kapott – fogalmazott Veres Pál, felsorolva még számos miskolci kezdeményezést a geotermikus távfűtéstől a napelemparkokig, amelyek mind segítenek a vállalt klímacélok elérésében.  

Az eseményen felszólalt Lantos Csaba energiaügyi miniszter, aki szerint Magyarország a zöldenergia tárolásában is élen fog járni. A kormány célja, hogy Magyarországon a napelemes erőművi kapacitás 2030-ra elérje a 12 gigawattot, és így ne csak autógyártó nagyhatalom legyen, hanem a zöldenergia tárolásában is az élen járjon – mondta. 

A miniszter kiemelte: a magyar kormány úgy döntött, hogy a most uralkodó greendependent (zöld függő) gondolkodással szemben megpróbálja a saját konzervatív zöld energiapolitikáját kialakítani, amelynek két pillére van. Az egyik a nukleáris energia termelése, amelynek érdekében meghosszabbítják újabb 20 évvel a Paks 1 atomerőmű üzemidejét, így az erőmű stabilan termelheti továbbra is a maga 2 ezer megawatt energiáját. Mellette épül a Paks 2 atomerőmű, amely 2 ezer 400 megawattos kapacitással fog rendelkezni. Ez a két erőmű megadja a magyarországi áramellátás stabilitását - jelentette ki Lantos Csaba.

Elmondta, Magyarország elérte, hogy a napelemes termelés kapacitása már 6,3 gigawatt. Az ország áramszükséglete adott pillanatban 4,5 és 7,4 gigawatt között van, átlagban 6 gigawatt. Vagyis a napelemek adott időszakokban képesek megtermelni az egész ország ellátásához szükséges áramot. Kiemelte, egyre többször történik meg az, amire korábban nem volt példa, hogy az ország viszonylag tartósan képes áramexportra. Ez azonban új kihívást is jelent, szükségessé teszi, hogy a megtermelt energiát el is lehessen raktározni, ezért kellenek az energiatárolók.
Kitért arra is, hogy jelenleg a szűk tárolási kapacitások miatt nagyon változó az áram ára. "Még az is előfordul, hogy a termelő fizet annak, aki felveszi tőle a fölösleget. A lakosságot azonban nem lehet ilyen áringadozásoknak kitenni, ezért is kell a rezsivédelem" - mondta a tárcavezető.

Vitályos Eszter kormányszóvivő, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is, azt mondta: az elmúlt évek másról sem szóltak, csak arról, hogy a kormány hogyan tudja a magyar családoknak biztosítani a megfelelő mennyiségű energiát. A kormány 10 évvel ezelőtt azért vezette be a rezsicsökkentést, mert a magyar emberek alapvető szükségleteinek ellátása nem lehet semmiféle kitettség áldozata. Az orosz-ukrán háború elhúzódása és brüsszeli szankciós politika miatt ez a kitettség fokozatosan növekszik, amit minden magyar ember a bőrén érez - mondta a kormányszóvivő.

A CYEB ügyvezető igazgatója Szebeni Márton a konferencia végén a Zöld Bajnokok között kisorsolt egy 6 millió forint értékű támogatást, amelyet Győr városa nyert el. Azonnali felajánlásként pedig sorsoláson kívül adományozott 3-3 millió forintot két, szintén Zöld Bajnok kistelepülésnek.

További hírek

Olvasnivaló