Ugrás a tartalomra

Amikor a paci kikönyökölt az erkélyről

Szántó István
Utoljára módosítva
2022. február 26. szombat 09:05

Egy szép, hosszú sörényes paci bámészkodott ki Miskolcon a Bajcsy-Zsilinszky úti társasház első emeleti erkélyéről. Mihelyst kollégám lefotózta a bizarr látványt, magam is elsétáltam megnézni. Hogy annak idején nem fújtuk fel a médiában az emeleten éldegélő négylábú ügyét, ezért csak engem hibáztassanak. Azonnal beazonosítottam, kié is lehet a magasban árválkodó állat. Egy volt közvetlen szomszédomé, a mezőkeresztesi Pista bácsié. Sokáig együtt laktunk a Lottóházban. Amikor a felesége, Eta néni megvette neki a piros Zsigulit, zsörtölődött, hogy egy pár lónak jobban örülne. Nekem is nosztalgiázott, hogy Szentistvánban micsoda jókat lovagolt.

Persze utánajártam a társasházi ló előéletének, és ma már elmesélhetem, miként és miért trappolhatott fel a lépcsőkön ez a derék állat. Elmondták, egy vidéki lókötőtől vették, hogy Pista bácsi álma beteljesüljön. Kipengették az árát, majd otthagyták patkoltatni. Mire visszamentek az állatért, az eladó nem is akarta őket megismerni, a rendőröknek kellett a bizniszt újraéleszteni. Végül úgy gondolták, a sok hercehurca után, na meg a drága béristálló helyett, egyelőre el lesz majd a ló a főutcai erkélyen. A szomszédok azonban nem nézték jó szemmel, amikor Pista bácsi lovával találták magukat szembe a lépcsőházban.

Egyébként Miskolc városának már régóta van egy alaposan kidolgozott állattartási rendelete. Emlékszem, a hetvenes években, ahogyan bérházasodott a város, ahogyan terjeszkedtek a betonkalitkák, úgy szorultak ki a haszonállat tartására engedélyezett területrészek. Martintelep, Hejőcsaba és Pereces volt az ezzel kapcsolatos viták fókuszában. A lakosság körében folyamatosan ment a vita, hol és mennyi sertést, kecskét és baromfit lehet tartani a szomszédok megzavarása nélkül. A közmeghallgatásokon vérre menő veszekedések zajlottak ebben az ügyben. Visszatérő érv volt, hogy milyen jólesett a szomszédnak az ajándék komatál a disznóölés után, de bezzeg az orra nem viseli el a kert végében röfögő sertéseket. Ezért kellett rendelettel megalkotni az állattartási övezetek határait, amelyet kényszerűen tudomásul vettek. Mindenki csak a saját szemszögéből, érdekeinek megfelelően képes ezt értékelni. Egyre nagyobb reneszánsza van az önellátó életmódnak. Szükségből vagy hobbiból, mindegy, tudjuk, egy pohár friss kecsketej alaposan kárpótolhat az udvarunkat beterítő barnás bogyókért.

Mindez arról jutott eszembe, hogy ezentúl kutyástól is mehetünk a polgármesteri hivatalba ügyintézni. Előnyt nem jelent, nem kerülhetünk a sor élére, de ezentúl négylábú kedvenceinkkel is megismertethetjük, milyen is egy állatbarát hivatal. Hogy mit szólnak ehhez a macskások, nem tudom. Később pedig akár a biciklitárolókhoz hasonló kampókat is kitehetnek a városháza falára. Hátha valaki majd egyszer lóháton érkezik a hivatalba…

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!