Ugrás a tartalomra

Az idei Kocsonyafesztivál szívének szánják a Szinva teraszt

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. február 17. péntek 11:51
Csütörtök délután a közreműködők és a programgazdák jelenlétében járták be a "Kocsonyafesztivál szívét”, a Szinva teraszt. A rendezvény jogtulajdonosa kiemelt fontosságot tulajdonít annak, hogy a hagyományokhoz hűen ismét központi teret kapjon a fesztivál.
Fotók: Mocsári László

– Az esemény a kezdetektől fogva különleges közösségi élményteret biztosít – hangzott el a rendezvény jogtulajdonosától, akinek meglátása, hogy a fesztivál olyanok számára is különleges és színvonalas programokat tartogat, akik nem feltétlen a kocsonya miatt keresik fel.
 
Rózsa Edit hozzátette: bő két hét múlva a Kocsonyafesztivál területén a gazdag étel- és italkínálat mellett számos kulturális attrakció is várja majd a látogatókat. Miként elárulta azt is, az általa a „fesztivál szívének” kinevezett Szinva terasz az ünnepi hétvégén Miskolc és Petőfi Sándor kapcsolata, illetve a szabadság körül forog majd.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Veres Pál polgármester január 6-án jelentette be, hogy 2023-ban Miskolc újra Kocsonyafesztivált rendez. Mint emlékezetes: hét évnyi száműzetést követően, 2020 februárjában szervezték meg legutóbb a gasztronómiai fesztivált, az elmúlt két évben viszont a pandémia ellehetetlenítette a rendezvényt.

Ennek szellemében a civileknek és alapítványoknak is lehetőséget biztosítanak majd a bemutatkozásra. Mindeközben a Landerer-nyomda másánál kedvünkre nyomtathatjuk ki az idén kétszáz esztendeje született szabadságharcos költőnk egy-egy versét – vagy épp tekinthetjük meg, hogyan ölt Petőfi-portrét egy jégtömb.

Rózsa Edit idén a fesztivál operatív szervezésében csak kisebb részben vállal szerepet – a feladattal az Uni-Garden Kft.-t bízták meg. A csütörtök délutáni bejáráson is megjelent Lipták Ádám ügyvezető hangsúlyozta, a teraszra tervezett nyüzsgő kavalkád a fesztivál régi fényét hivatott visszahozni. Beszámolója alapján érdemes lesz a mintegy kétszáz kitelepülő árus kínálatában felvonultatott extravagáns különlegességeket végigkóstolni és portékájukban válogatni. 
 
A kocsonyafesztivál területe a Szent István tértől a Villanyrendőrig tart, előbbin kap helyet majd a nagyszínpad is, de kerül egy-egy színpad a Villanyrendőrhöz és az Erzsébet térre is. A rendezvénybe az Avasi Kvaterka is becsatlakozik, így a történelmi Avas – a Bortanya és a Rácz sor környéke – is fesztiválhelyszínként fog funkcionálni. Miután a március 3-5-ei hétvégén régiségvásár is zajlik a városban, a szervezők igyekeztek azt összehangolni a fesztivállal, ennek mentén a vásár kétnaposra bővül.

Koncertekben sem lesz hiány: egyebek mellett fellép a Margaret Island, a Balkán Fanatik, a svéd Dr. Alban, Horváth Tamás, a Fiesta Csordás Tibivel, Krisz Rudi és Lotfi Begi is. A fesztivál záró koncertjén pedig Charlie szórakoztatja majd a közönséget.

Bár csökkentett módon, szűkebb lehetőségekkel, de Miskolc városa is támogatja a 2023-as Kocsonyafesztivál megrendezését: az önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. a mintegy 120 millió forintból megvalósuló háromnapos fesztivál megszervezéséhez 80 millió forinttal járul hozzá. A városvezetés az anyagi hozzájáruláson túl szolgáltatásokkal és a terület rendelkezésre bocsátásával is segíti a rendezvényt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!