Ugrás a tartalomra

Civil Akadémia Felvidékről és nemzetpolitikáról

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 17. szerda 18:39
Duray Miklós tartott előadást szerdán a Tudomány és Technika Házában a Felvidék Ház meghívására „A rendszerváltozás és nemzetpolitika alakulása 1989-től napjainkig címmel”.

A Civil Összefogás Fórum Miskolci Klubja Civil Akadémia nevű programjának részeként tartott előadást Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár, eredeti foglalkozása szerint geológus. A szakember 1990-től szorgalmazza a felvidéki magyar pártok együttműködését és egy egységes párt létrehozását. A látogatók erről és a nemzetpolitika rendszerváltás utáni alakulásáról ismerhették meg gondolatait a Tudomány és Technika Házában.

Fotók: Mocsári László

Egyebek mellett, a Felvidék jövőjével kapcsolatban az előadó három nézetére derült fény. Úgy gondolja, hogy sok múlik azon, a fiatalok mennek-e vagy maradnak – ebben a kontextusban pedig Magyarország is külföldnek számít. Továbbá úgy látja Duray Miklós, a visegrádi együttműködésben úgy kell politizálnia az országnak, hogy közben nem áldozza be a felvidéki magyarság érdekeit. Szerinte normalizálni, egységesíteni kell a politikai közéletet, ugyanakkor nem tartja szükségesnek ezt a társadalmi közélet esetében – ott elégnek értékeli az együttműködést.

A Felvidék Házban

A meghívást generáló Felvidék Ház ugyanezen a napon Hetey Ágota kassai főkonzult is vendégül látta, aki az intézmény munkájáról tájékozódott, majd a közönség soraiból hallgatta végig az előadást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!