Ugrás a tartalomra

Donáth Annát választották a Momentum új elnökének

Telex.hu
Utoljára módosítva
2021. november 21. vasárnap 19:43
Fekete-Győr András lemondása után döntöttek a Momentum Mozgalom új elnökéről a párt vasárnapi küldöttgyűlésén.

A Telex.hu írása szerint, az eredményről szűkszavú közleményben számoltak be:

„A Momentum Mozgalom a mai napon megtartotta elnökségi tisztújító Küldöttgyűlését. A küldöttek döntésének értelmében a Momentum következő elnöke Donáth Anna lesz. Donáth Anna 2016 óta a Momentum oszlopos tagja, 2018-tól 2020-ig a párt alelnöke volt, 2019 májusa óta pedig a párt Európai Parlamenti képviselője. Donáth Anna mandátuma jövő nyáron jár le.”

A szavazati arányokról a párt nem közölt semmilyen adatot, de a Telex információi szerint Donáth Annára a küldöttek 47 százaléka voksolt. Orosz Anna 24, Hollai Gábor 12 százalékot kapott.

Donáth Anna a kezdetektől tagja a Momentumnak, két évig a párt alelnöke volt. A 2018-as országgyűlési választáson Óbuda-Békásmegyeren (Budapest 10.) indult, de az igazi ismertséget egy évvel később az EP-választás hozta meg a számára. Cseh Katalin mellett ő is mandátumhoz jutott Brüsszelben, ami jelentősen növelte befolyását a párton belül.

Oroszt sokan esélyesnek tartották, még a héten is többen úgy fogalmaztak a pártból, hogy megjósolhatatlan az eredmény. Orosz népszerűsége a magabiztos előválasztási győzelme óta nőtt meg, de ő is alapító tagja volt a Momentumnak, és aktívan részt vett a Nolimpia kampányban. Miután a Momentum 2018-ban nem került be a parlamentbe, egy évre eltávolodott a párttól. Az önkormányzati választáson már a XI. kerületben mandátumot nyert, majd a testület alpolgármesterré is választotta. Az előválasztáson Budapest 2. választókerületében (Újbuda) legyőzte a DK-s Gy. Németh Erzsébetet, így ő lesz az ellenzéki közös jelölt 2022-ben.

Hollai Gábor ugyancsak elindult az előválasztáson, de ő nem járt sikerrel. Budapest 13. választókerületében a négy jelölt közül csak harmadik lett. A XVI. kerületben önkormányzati képviselő 2019 óta, és a Fővárosi Vízművek Igazgatóságának elnöke. Az mindenképp meglepetés lett volna, ha őt választják meg a párt elnökének.

(Borítókép: Donáth Anna - Facebook)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

-
Miskolc és környéke