Ugrás a tartalomra

Kicsit szúrós és még egy pumát is elriaszt

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 17. szerda 08:04
Újabb kölyökkel bővült a Miskolci Állatkert állománya.

Újabb lakó érkezett a miskolci állatkertbe, ahol már hetedik éve, folyamatos az utánpótlás a kúszósülöknél. A csapat idén is egy új kölyökkel bővült, ami Európa-szerte is ritkaságnak számít. A kontinensen összesen öt helyen született idén kúszósül. A most egyhónapos kölyök féléves kora után egy másik állatkertbe kerül.

A kifutót most négyen lakják. A szülők, és egy másik nőstény, valamint az egyhónapos kölyök, aki ha felnő, tüskéivel még egy pumát is képes lenne elrettenteni. A kölyöknek, amikor világra jön, meg vannak ezek a tüskéi, de természetesen akkor még jóval puhábbak, mint a felnőtteké. Pár nappal később már neki is eléggé kemények ahhoz, hogy megfelelő védelmet nyújtson az óvatlan ragadozók ellen.

Három állatkert is sorban áll érte.


A kúszósül, más néven urzon Észak-Amerika nagy részén őshonos. A Miskolci Állatkertben minden évben érkezik utánpótlás. "Ez egyrészt Magyarországon teljesen egyedülálló, hiszen máshol nem jött még világra kúszósül az országban - mondta Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője. - Európai szinten is ritkaságnak számít, hiszen az idei évben rajtunk kívül mindösszesen öt európai állatkertben született kölyök."


Az Észak-Amerikai kúszósülöknél héthónapos vemhesség után általában egy kölyök jön a világra. A most született kicsi apja 7 éve, anyja pedig tavaly érkezett Miskolcra. Észak-amerikai kúszósülöket 2013 óta mutatnak be Miskolcon, a most született kölyök várhatóan 10 hónapos koráig marad itt. Egyelőre három állatkert áll sorba érte, ezért érdemes minél hamarabb megnézni, amíg még itt vannak.

További hírek

Olvasnivaló