Ugrás a tartalomra

Miskolc, a Szinva-parti New Orleans

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. július 17. szerda 17:02
A hétvégén ingyenes és igényes koncertek tömkelegével jelentkezik a dixieland fesztivál.
Hangolódás a sajtótájékoztatóra Fotók Osztie Tibor

„Egy hagyományt elindítani könnyű, egyszer újra megrendezni nehezebb, fenntartani kemény munka” – fogalmazott a 7. Miskolci Nemetközi Dixieland Fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Szeghő Zsolt főszervező, a Miskolc Dixieland Band tagja, aki azt is kifejtette, hogyan lenne optimális egy hasonló rendezvényt megszervezni.

- Ha az embernek van egy jó címlistája, és egy évre előre tudja, milyen költségvetés szerint dolgozhat, az megkönnyíti a dolgokat, főleg, ha ez a költségvetés az átlag fölötti összegben áll rendelkezésre. Nekünk ezek közül csak a megfelelő címlistánk volt adott.

A főszervező szerint - a szerényebb források ellenére – a fesztivál világszínvonalú előadásokat nyújt majd: ehhez pedig a kulcsot a kiváló miskolci zenészek jelentik.

- Ez a fesztivál nem csak a helyi közönségnek, hanem a helyi zenészeknek is szól. A jazz és dixieland terén olyan zenei kultúra jellemzi a várost, amiről nyugodt szívvel kijelenthető, hogy világszínvonalúak. Ez ennek a fesztiválnak az erőssége.

A tavalyihoz hasonlóan idén is olyan kisebb eseményekből áll majd a fesztivál, aminek köszönhetően élettel töltheti meg a belváros különböző szegleteit.

- A nagyszínpadot a szokásokhoz híven a Szinvateraszon állítjuk majd fel, de idén lesz utcazene, rögtönzött koncert, a második helyszínként szolgáló kisszínpad pedig a Városháztérre kerül – vetítette elő Szeghő Zsolt.

A Miskolc Dixieland Band vezetője, Balla Miklós arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy főként a helyi együttesekre és a fiatal tehetségekre fókuszálnak, de igyekeznek fenntartani a jó kapcsolatot neves, külföldi zenekarokkal is.

- Sok olyan kollégánk és barátunk van Európa-szerte, akik érdeklődve várják, hogy hívjuk-e őket Miskolcra. A popzenei rendezvényekhez képest azonban a Miskolci Nemzetközi Dixieland Fesztivál egy sokkal kisebb büdzséből megvalósuló programsorozat.

Orosz Gábor társszervező egy izgalmas fúzióra hívta fel a figyelmet: ő a pénteki nap utolsó koncertjéről, a Dixis Manusokról beszélt.

- Amellett, hogy a Miskolc Dixieland Band tagja vagyok, ellátom a La Barriere Manouche Jazz Zenekar ügyvezetői teendőit is. Rengeteg zenész áll majd színpadra, egy jazz fesztiválhoz képest szokatlan hangszer-összeállításokat is hallhatunk majd. Két olyan műfaj találkozik, ami tulajdonképp nem is áll messze egymástól: a francia gyökerű manouche Jazz kifejezetten európai stílusát, valamint a New Orleans-i dixielandet hangoljuk majd össze – ígérte Orosz Gábor.

Veres Pál polgármester felhívta a figyelmet: Miskolc kulturális értékei rendkívül sokszínűek.

- Szinte minden művészeti ág otthonra lelt itt. Évekkel ezelőtt volt egy szlogen: „a kultúra várost épít”. Ebben a mai napig hiszünk. A következő városvezetést arra kértük, hogy azokat a jó hagyományokat, amiket továbbvittünk vagy épp elindítottunk, ők is folytassák. Ennek megfelelően

bízom abban, hogy a hasonló fesztiválok továbbra is otthonra találnak Miskolcon

– mondta a polgármester, aki azt is elárulta, a jazz és a dixieland a kedvenc zenei műfajai közé tartozik, így nem csak hivatalból vesz majd részt a koncerteken.

Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője arról beszélt, hogy valóságos csoda, hogy a Miskolci Dixieland Band ennyi éven keresztül életben tudta tartani ezt a fesztivált.

- Három évvel ezelőtt keresett meg Balla Miklós azzal, hogy tudnánk-e támogatni a rendezvényt. Akkor merült fel, hogy jó lenne, ha közösen szerveznénk a fesztivált – ami így ismét városi szintű program lehetne. Az önkormányzattól megkaptuk a szükséges támogatást, így tavaly már ennek megfelelően öntött alakot a rendezvény.

Az MKK biztosítja a teljeskörű lebonyolítást, míg a szakmai szervező továbbra is a Miskolci Dixiland Band maradt.

- Ez a forma annyira bejött tavaly mind a nézőknek, mind a fellépőknek, olyan gördülékenyen tudtunk együttműködni a zenekarral, hogy úgy döntöttünk, idén tovább emeljük a színvonalat. Ez a törekvés pedig nem csak a meghívott fellépők listáját olvasva érhető nyomon, de az új helyszínek is jó bizonyítékai lesznek – szögezte le Majorné Bencze Tünde.

A program:

Szinva terasz – Nagyszínpad
Városház tér – Kisszínpad

2024. július 19., péntek
15:00 – 15:30 Utcazene a Színháztól a Kisszínpadig a fellépő zenekarokkal
16:00 – 16:45 Kisszínpad – The Dixie Hot Licks (Plsen, Csehország)
17:00 – 17:45 Kisszínpad – MDB Swing Project
18:00 – 18:45 Kisszínpad – La Barriere Manouche Jazz
19:00 – 19:50 Nagyszínpad – Papa Jazz Seven
20:10 – 21:00 Nagyszínpad – The Dixie Hot Licks (Plsen, Csehország)
21:20 – 22:50 Nagyszínpad – Dixis Manusok

2024. július 20., szombat
15:00 – 15:30 Dixieland térzene a fellépő zenekarokkal a Virágóránál
16:00 – 16:50 Kisszínpad – Prím Band
17:10 – 18:00 Kisszínpad – Debrecen Dixieland Band
18:00 – 18:45 Kisszínpad – Mizrab együttes
19:00 – 19:50 Nagyszínpad – Four Fathers
20:10 – 21:00 Nagyszínpad – Debrecen Dixieland Band
21:20 – 22:50 Nagyszínpad – Miskolc Dixieland Band (+Four Fathers)

2024. július 21., vasárnap
10:30 – 11:20 Kisszínpad – Dixieland matiné filmzenékkel, gyerekeknek, felnőtteknek - Miskolc
Dixieland Band

Borító: pillanatkép a 2019-es fesztiválról Foró: Mocsári László 

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!