Ugrás a tartalomra

A napsütés most elégeti a téli rosszkedvet

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 27. csütörtök 14:25
Leginkább a mínuszok, szürke, borongós időjárás és rövid nappalok jellemzik a januári mindennapjainkat, az általunk megkérdezett miskolciak mégis azt mondják, nem érzik a szezonális depresszió tüneteit. Úgy vélik, a rosszkedv hamar elmúlik, ha elfoglaljuk magunkat.
Fotó: Mocsári László

Győri Kata hatvankilenc éves nyugdíjas dekoratőrnek jobb a kedve, ha süt a nap. – Lehet tenni a rosszkedv ellen. Én például nagyon sokat mozgok: heti kétszer-háromszor is tornázom otthon. Ezentúl nagyon szeretek kirándulni és úszni is. Az, hogy mennyire sikerül kirángatnom valakit rossz állapotából, függ attól is, hogy az illető milyen típus. Mondhatnám, embere válogatja, mert sokan ilyenkor belekapaszkodnak a testi fájdalmakba, és nem akarnak felkelni az ágyból sem, hiába mondom nekik, hogy „de hát úgy is fáj, ha fekszel, nem? Akkor meg nem jobb lenne inkább társaságban lenni?” Legutóbb barátnőmmel mentünk el Bükkszentre, ahol végül bevallotta, hogy nagyon jól érezte magát – mondta. 

Tóth Tamás negyvenkét éves tanár nagyon szereti a telet, mert épp annyira kiszámíthatónak tartja, mint a nyarat: ilyenkor megingathatatlanul hideg van, olyankor meg folyamatosan meleg. - Nehezebben tűröm a tavaszi-őszi időjárás-változásokat. Ráadásul imádok síelni és korcsolyázni. Ez utóbbit ma már nem űzném, ha nem vinném el a tanítványaimat a korcsolyapályára, ahol szeretek kiteljesedni, miközben segítek is nekik. Jövő héten pedig készülünk a kollégáimmal a sípályákra, nekem jókedvet csinálnak a téli sportok, meg a gyerekek mellett nem is lehet szomorkodni, hiszen ők energiabombák. Ha valakit rosszkedvűnek látok, előveszem a humoromat, így próbálom őt jobb kedvre deríteni – mondta. 

Patik Júlia harminchat éves eladó szerint észrevehető, hogy a kevesebb napfény rosszabb hangulatot eredményez. – Feladatunk, hogy rendben tartsuk saját magunkat, és ez nemcsak a küllemre, hanem a belső energiáinkra is vonatkozik. Azt gondolom, hogy a rosszkedvű embereket az én boldog kisugárzásommal tudom felvidítani, tehát csak példát kell mutatnom. Ehhez nekem szükségem van sok-sok bolyongásra az erdőben, mert a természetben feltöltekezem. Még csak társ sem kell ehhez, egyedül szoktam nekivágni mindig, amikor csak tehetem. De olvasni is szeretek – mondta, majd hozzátette, szerinte az újévi fogadalom megbukásától nem függ az emberek hangulata.

Fucskó János hatvankét éves közgazdász szerint neki évszaktól független, hogy milyen a kedve. – Én alapvetően egy jókedvű ember vagyok, mindig el tudom foglalni magam, ami miatt nem hatalmasodik el rajtam a depresszió. Szeretek rejtvényt fejteni és olvasni. Ha esetleg hosszabb ideig tartana a rossz kedvem, tudom, hogy emberekkel kell találkoznom. Ugyanezt tanácsolom azoknak is, akiknek lefelé áll a szájuk, vagy hamar elveszítik a türelmüket. Ezek mindenképpen jelek, hogy valamivel fel kell dobniuk mindennapjaikat, akár menjenek le a boltba, ahol társaságot találnak, esetleg szomszédoljanak – mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!