Ugrás a tartalomra

Tökös lázadók a Földesben

Szántó István
Utoljára módosítva
2020. május 16. szombat 08:09
Szalagavatóra készülnek a végzősök a Földesben. Mi, elsősök, kopaszok tesszük a dolgunkat, hordjuk a székeket és kirakosgatjuk az ünnepi kellékeket. Közben pusmogunk. Pontosan 1964 tele van, s olybá tűnik, a világon mintha minden a helyén volna. Vagy mégsem? Búcsúzik mindenki, csak a IV. F osztály nem adja meg a szalagavató módját. Ilyen nincs, vagy mégis? Kíváncsi vagyok. A rejtély lassan eloszlik. Lassan, úgy öt évtized elmúltával. Egy kicsit nyomozni kell.

A hivatalos indoklás nem publikus, ha híre menne, országos botrány lehetne. A fiúk állítólag fekete szalagot találtak ki maguknak, ráadásul erre Simon Templar, az angyalglóriás, pálcikaember figuráját rajzolták. Skandalum! Egy olyan alma materben, ahol még a hosszú haj is a Beatles-fiúkra hajaz. Jaj nekünk! Réti Péter is a Kossuth utcai általánosban végzett. Talán őrsvezetőm, vagy csapattitkárom volt az úttörő szövetségben. Az ilyen ismeretség egy életre szól. Ő az F osztály hangadója, igazi szervező, irányító típus. Tőle tudom meg, micsoda fáziskéséssel,  hogy az osztályuk az első, amelyik sztrájkra vetemedik. Így a polgári engedetlenséget és a rendszer tűrőképességét is tesztelik. Bánatosak, sőt bosszúsak, amikor harmadikban, az évnyitón megtudják, hogy cserbenhagyja őket rajongásig szeretett osztályfőnökük. Csótai János se szívesen hagyja ott az osztályát, de Tok Miklós, a tanács művelődési osztályára vezényli. János magyar–angol szakos tanár, alig idősebb a fiúknál. Kölcsönös veszteségként élik meg a hivatali döntést. Majd valaki kitalálja, hogyan tiltakozzanak. Nem tanulnak, nem készülnek az órákra, nem mennek ki felelni. Hatalmas bátorsággal megfogalmazzák, hogy amíg nem kapják vissza a régi osztályfőnöküket, tanulási sztrájkot folytatnak. A vezetés kutyaszorítóba kerül.
 
Mi legyen a viszontválasz? Nem használ az alma mater jó hírének egy ilyen év eleji cirkusz, aminek ráadásul a főszereplője, Tok Miklós se akárki. A rendőrség illetékes állambiztonsági osztályát is próbálják távol tartani az ügytől. Elvégre semmi politikai kihágás nem történik, csupán a fiatalok érzelmei szabadultak el. Az új osztályfőnök, Temesvári Miklós is fiatal tanerő, nem veszi zokon a lázadást. Még szimpatizál is a fiúkkal. Tudja, nem ellene tiltakoznak. Időbe telik a lázadás leverése, a hangadók megtörése. Végül Csótai János megy el az osztályba, hogy lelki fröccsöt adjon a fiúknak. A találkozó hangulata máig emlékezetes. A lényege: érdemes idejében felkészülni arra, hogy az életben nem minden van úgy, ahogyan szeretnénk. Párás szemekkel köszönnek el egymástól. Mindenki úgy érzi, ez járt neki. És mi sem nagyobb öröm egy tanárnak, ha a vele csaknem egykorú diákjai a mennybe menesztik. A bánatuk azonban nehezen múlik, társuk, Koppány Gyuri avasi pincéjében matt részegre isszák magukat, de végül lenyugszanak.
Ilyen tökös gyerekek jártak ebbe az alma materbe….

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!