Ugrás a tartalomra

A varázslat neve: Komposzt

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. június 07. péntek 17:26
Ezzel a címmel nyílt minitárlat és interaktív mobil kiállítás pénteken a Városháza aulájában. Az utazó tárlat szeptembertől Miskolc általános iskoláit járja körbe.
Minitárlat a komposztálásról a Városházán. Fotó: Mocsári László

Miskolc partnerként vesz részt a HungAry Life projektben, amelynek célja a levegőminőség javítása Magyarország nagyvárosaiban. Ennek részeként valósult meg a vármegyeszékhelyen a levegőminőség állapotát valós időben mutató pm monitoring rendszer, valamint, a Polgármesteri Hivatalban működő HungAIRy Ökomenedzser Iroda. Az iroda közreműködésével zajlik a városban a kertihulladékégetés visszaszorítása, a komposztálás népszerűsítése, és a környezettudatos szemléletformálás. Az utóbbi két tevékenység legújabb kézzel fogható eredménye az „A varázslat neve: Komposzt” elnevezésű minitárlat – hangzott el a kiállítás megnyitóján. 

A minitárlatot megnyitó beszédében Varga Andrea alpolgármester hangsúlyozta, a mese köré szőtt interaktív kiállítással most elsősorban az iskolásokat célozták meg, de szól minden felnőtthöz is. Remélik, a gyerekeknél elkezdett szemléletformálás a szüleik életére és gondolkodására is pozitív hatással lesz. 

– Ebben a programban a főszerep a játéké. Mindent ki lehet próbálni, mindenhez hozzá lehet nyúlni, ez egy interaktív kiállítás. Más szempontból a legfontosabb az a tudás és felelősség, amelyet át tudunk így adni, a jövőnkről szóló közös gondolkodásban. A jövőnk iránt éreznünk is kell a felelősségünket mindannyiónknak – szögezte le az alpolgármester. 
Miskolc számára ez egy nagyon fontos küldetés, hiszen a jövőnket a ma döntései alapozzák meg – tette hozzá. Döntés kérdése az is, hogy mit kezdünk a hulladékkal, kidobjuk a szemétbe, vagy szelektáljuk, külön gyűjtjük a zöldhulladékot vagy elégetjük – ami Miskolcon tilos -, avagy komposztálunk, ezzel elindulva egy olyan úton, amelyen segítjük a föld megújulását. 

Kattints a galériáért!

– Azzal, hogy komposztálunk, azt határozzuk el, hogy segítjük vagy akadályozzuk a föld megújulását. Ez a fantasztikus tárlat is erről szól. Interaktív játékokkal, mesével igyekszünk megközelíteni és bemutatni ezt a kérdést, hogy mindenki megértse, mennyire fontos és milyen nagy tétje van annak, hogy hogyan döntünk, amikor például a zöldhulladék felhasználásáról van szó. Szemétként vagy hasznos komposztként, megújuló erőforrásként tekintünk-e rá – hívta fel a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium, és a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola lelkes diákjainak figyelmét a kérdés fontosságára Varga Andrea, aki egyben fel is szólította a fiatalokat arra, hogy a kiállításon szerzett tapasztalataikat, ötleteiket osszák meg vele is. 

Mint mondta, minden új nézőpont gazdagítja a szemléletformálás eszköztárát és lehetőségeit. Megígérte, a legjobb ötletek, javaslatok meg is tudnak majd valósulni a program további részében. 

Szmoradné Tóth Erika az Interpret Magyarország Műhely munkatársa azt emelte ki, hogy országosan, így ebben a vármegyében is nagy probléma a zöldhulladék elégetése, amely jelentős környezetszennyezéssel jár. Ezt szeretnék csökkenteni, ezért indították el a miskolci önkormányzattal közösen a szemléletformáló programjaikat, amelynek része a minitárlat is, amely egy ideig a városháza aulájában lesz látható, aztán szeptembertől útjára indul az általános iskolákba. 
- A zöldhulladékégetés alternatívájaként mi a komposztálást javasoljuk. Ezt szeretnénk népszerűsíteni most a gyerekek körében is. Megpróbáltuk ezt a fontos problémát játékosan, mesésen megfogalmazni számukra, hogy minél vonzóbbá tegyük ezt a témát, amely egyébként egy nem könnyű téma, még felnőtteknek sem – fogalmazott a tárlat egyik készítője. 

A mesés kerettörténet az, hogy van egy nagy varázsló – a természet – aki beteg, és a varázslóinasok valamint a gyerekek a segítségére sietnek. Megpróbálják apró, hétköznapi varázslatokkal meggyógyítani. Ez a végére sikerül is. A gyerekek így megismerik közben azt, hogy a káros zöldhulladék elégetéstől hogyan jutunk el a nagyon hasznos komposztálásig. Szmoradné Tóth Erikától bónuszként megtudtuk, hogy maga a kiállítás, minden eszközével együtt is komposztálható.

A mobilkiállítást az Ökomenedzser Iroda részvételével az Interpret Magyarország Műhely munkatársai készítették. A tartalomért Szmoradné Tóth Erika és Tolnay Zsuzsa felelt, a grafika Berczik Anna munkája, a modellezésért Szmorad Gergelyt illeti dicséret. A HungAIRy Life integrált projekt Ökomenedzser Iroda projektben résztvevő kollégái: Farkas Emese, Hudák Katalin, Uramné dr. Lantai Katalin, Nagy Dezső, Doszpoly Roland és Márton Ádám voltak.

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!