Ugrás a tartalomra

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 17. hétfő 18:52
Más ellenzéki frakciók tagjainak támogatásával az Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd - ZÖLDEK, a "köz nélküli közmeghallgatásról" szóló kormányrendelet megsemmisítését kérve - közölte hétfői online sajtótájékoztatóján Tordai Bence, az ellenzéki párt társelnöke.
Fotó: MTI

Kijelentette: a kormánynak egyszerűen nem volt felhatalmazása az Ukrajna elleni orosz agresszióra hivatkozó különleges jogrend alapján egy ilyen, a háborúhoz, annak hatásai kivédéséhez semmilyen módon nem kapcsolódó ügyben kormányrendelettel felülírni a vonatkozó törvényeket, sőt az alaptörvényt.

Tordai Bence hozzátette: bevezetésekor rossz viccnek, jogi nonszensznek gondolták a "köz nélküli közmeghallgatás" intézményét, amellyel bármelyik önkormányzat kizárhatja az érdeklődőket az ilyen eseményekről, ám azóta kiderült, hogy a fideszes vezetésű önkormányzatok aktívan élni kívánnak ezzel az eszközzel.

Teljesen nyilvánvaló, hogy ez alapvető demokratikus jogokat sért - fogalmazott a politikus, aki szerint ez a megoldás szembemegy a jogállamiság, a demokratikus nyilvánosság és a nép általi hatalomgyakorlás elvével is, hiszen a közmeghallgatás a közvetlen demokrácia második legerősebb eszköze a népszavazás után. Ha kiveszik a közmeghallgatás eszközét a lakosság, a nép kezéből, azzal egyértelműen megsértik az alaptörvényt - értékelt Tordai Bence. (MTI)

Olvasnivaló