Ugrás a tartalomra

Az ellenzéki pártok szerint Orbán nem adott választ Magyarország és a világ legfontosabb problémáira Tusványoson

MTI
Utoljára módosítva
2023. július 22. szombat 18:00
A nemzeti érdekek szolgálatát, a magyar mindennapokat érintő kihívásokra és Magyarország, valamint a világ jövőjét meghatározó legfontosabb problémákra adott válaszokat hiányolták ellenzéki pártok Orbán Viktor miniszterelnök szombati tusnádfürdői beszédére reagálva.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 A Jobbik-Konzervatívok - közleménye szerint - úgy látja, az az ember "akarja irányítani hazánk sorsát, akinek nem a magyar nemzeti érdek, hanem a hatalma megtartása és idegen érdekek szolgálata az első", akinek "miniszterelnöksége alatt rekordgyenge lett a forint, Európa-bajnok az infláció és az élelmiszerár-emelkedés", valamint "egyre mélyül a megélhetési válság".
    
A Jobbik-Konzervatívok "normális országot, normális béreket, normális életet", "felelős, a magyar nemzeti érdekeket szolgáló miniszterelnököt és kormányt" szeretne a magyaroknak.
      
Az LMP közleménye szerint a kormányfő "előadásának elég kevés köze volt a mai magyar mindennapokat meghatározó legfontosabb kihívásokhoz és az emberek által érzékelt problémákhoz".
    
Orbán Viktor "termelési jelentésével" szemben a magyar gazdaság nem a saját lábára állt az elmúlt tíz évben, hanem végtelenül kiszolgáltatottá vált, amit bizonyít, hogy a mostani válságot leginkább a magyar emberek szenvedik meg - hangoztatták.
    
Álláspontjuk szerint ennek oka az "alapjaiban elhibázott" gazdaságpolitika, amely egyszerre szolgáltatta ki az országot az orosz energiának és a nyugati tőkének.
    
Az LMP "történelmi mértékű tévedésnek nevezte", hogy a kormányfő "az akkumulátorgyártás keretében a kínai ipart is felveszi a függőségek közé", mert "az akkumulátor-gyarmatosítás valójában nem más, mint a jövőnk és a függetlenségünk feláldozása rövidtávú politikai célok érdekében".
    
A Párbeszéd-Zöldek közleményében kiábrándítónak nevezte Orbán Viktor beszédét. Szerintük a feladata az lett volna, hogy választ adjon Magyarország és a világ jövőjét meghatározó legfontosabb problémákra: az ökológiai és klímaválságra, továbbá az ezzel összefüggésben álló krízisekre, mint a magyarok megélhetési válsága, "de megoldások helyett egyetlen dolgot mutatott be: azt, hogy nincs érvényes gondolata a jövőnkről".
    
"A magyarok érdeke egy igazságos és szolidáris, biztonságos és zöld Magyarország lenne, de Orbán Viktor és a Fidesz politikája eddig, és a mai beszéd alapján ezután is csak távolabb visz minket ettől, vagyis: haladunk tovább teljes gázzal előre a történelem zsákutcájában" - vélekedtek.
    
A Momentum Mozgalom közleményében azt írta: Orbán Viktor beszédének egyetlen igaz mondata az volt, hogy "nagy bajban vagyunk".  "A többi csak üres semmit mondás volt a miniszterelnök részéről" - tették hozzá.
    
A Demokratikus Koalíció közleménye a következő volt: "Kellemes nyári időjárást és időtöltést kívánunk mindenkinek!"

Olvasnivaló