Ugrás a tartalomra

Az önkéntességben a tartalék

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2021. október 11. hétfő 17:08
Tartalékos rendszerének aktuális helyzetéről, a jelentkezési lehetőségekről és az elérhető juttatásokról tartott sajtótájékoztatót a Magyar Honvédség hétfőn, a magyar tartalékosok napja alkalmából a Miskolci Egyetemen.
Fotó: Horváth Csongor

A sorkatonaság 2004-es magyarországi megszűnését követően létrejött, önkéntes alapon működő professzionális hadviselést a szerződéses mellett ma már egyre inkább a tartalékos szolgálattípus jellemzi. Utóbbi kategóriából hazánkban jelenleg több mint tizenegyezren teljesítenek szolgálatot, így azok szükség esetén bármikor részt tudnak venni honvédelmi feladatok végrehajtásában. 

A COVID-járvány alatt bevezetett speciális önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat sikerét alapul véve idén nyáron a Magyar Honvédség egy állandó szolgálati formát hozott létre. Ezen önkéntes katonai szolgálat alapképzései az elmúlt hónapban az ország tizenhat területén közel félezer fővel kezdődtek meg. 

Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka úgy véli, ezek a tartalékosok felkészültségüket az elmúlt években számos alkalommal bizonyították már, amikor katasztrófavédelmi és határvédelmi feladatokat teljesítettek, illetve tanúbizonyságot tettek a nemzetközi gyakorlatokban és misszióban történő helytállásukról – a pandémiás időszakban pedig az egészségügyi rendszer támogatásában is egyre hangsúlyosabb szerepet vállaltak. 

Az ezredes szerint egy haderőnek, így a Magyar Honvédségnek is elengedhetetlen, hogy megfelelő létszámú, jól felkészített és kiképzett tartalékos erővel rendelkezzen, így különösen örvendetes, hogy a 2017-ben létrehozott területvédelmi zászlóaljak folyamatosan erősödnek a megyében – így például 10. Területvédelmi Zászlóalj is.

Nagy Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka szintén kiemelte a régiónkban élők magas létszámban való jelentkezését, ezt mindenképp a Borsod megyei katonai toborzás 2001 óta íródó sikertörténeteként értékeli.

– Ez is azt mutatja, hogy az utóbbi években a honvédségnek sikerült elérnie célközönségét, és az igazán örömteli az, hogy egyre fiatalabbak vesznek részt toborzásainkon, akik részére ösztöndíj-rendszert is működtetünk – tette hozzá.

Az alezredes kitért a tartalékosok számára – az alapvető illetményen túl – elérhető egyéb juttatásokra, mint amilyenek a honvédségnek fenntartott egészségügyi és rekreációs programok. Valamint felhívta a figyelmet: a tartalékos szolgálatra immár nem csupán a város honvédségi központján, hanem egy, a Miskolci Egyetemen fenntartott ügyfélszolgálati irodán keresztül is lehet jelentkezni. 

Az eseményen végezetül Kocsis Gábor András tartalékos századosnak és Bacsinszki Balázs tartalékos zászlósnak munkájuk elismeréseként oklevelet nyújtottak át. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!