Ugrás a tartalomra

A Demokratikus Koalíció a kormányzásra készül

B. M.
Utoljára módosítva
2023. július 15. szombat 14:31
Ünnepélyes hangulatú irodaátadót tartott július 6-án a DK, ahol a párt többfunkciós miskolci közösségi terét avatták fel, ami a Tulipán-tömbben kapott helyet. Az eseményen részt vett a pártelnök, Gyurcsány Ferenc is. A korábbi kormányfővel – a Miskolc Tv stábja mellett – a Miskolci Napló is készített interjút, amiben többek között a DK jelenlegi helyzetéről is szó esett.
Gyurcsán Ferenc a DK miskolci irodájában. | Fotó: Mocsári László

- Mára a DK az ellenzék legerősebb pártja, de nem ez a végcélunk - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc. - Az a feladat, hogy integráljuk a sokszínű ellenzéki világot, és vezessük a felkészülést a későbbi kormányzásra. Akkor érünk ennek az útnak a végére, ha a magyarok többsége véli már úgy, hogy jobb lenne, ha mi vezetnénk Magyarországot. Úgy gondolom, a feladatnak a DK eleget tesz mind országos szinten, mind pedig Miskolcon.

A DK elnöke, korábbi miniszterelnök úgy véli, vannak a politikának szabályai, amiket lehet szeretni és lehet nem szeretni, felülírni viszont nem lehet.

- Az a sikeresebb, akinek több szavazója van. Ebből adódóan az ellenzéki színtéren is azoknak kell alkalmazkodni, akik kisebb táborral rendelkeznek. A vezető szereppel viszont nem szabad visszaélni. Emlékszem rá, hogy mi is voltunk 2 százalékos párt. Nem feltétlenül mindig annak van igaza, aki erősebb, de az ő feladata, hogy karaktert és irányt szabjon - vélekedett.

Az ellenzéki politikát a volt kormányfő egy túraevezéshez hasonlította egy gyors sodrású patakon.

- Árral szemben nincsenek könnyű utak. Mi pedig meglehetősen élesen szemben állunk azzal a politikai felfogással, amit a kormány képvisel. Az az út, amit a kormány választott, tulajdonképpen nem létezik, nem visz sehová, ez pedig világos lesz a nagy többség számára a közeljövőben. Felélték a tartalékaikat a nemzetközi színtéren és itthon is. Ideje van a váltásnak - húzta alá.

Az árnyékkormány

A DK elnöke beszélt az árnyékkormány szerepéről és munkájáról is.

- Készülni kell. Ha valamit sokáig nem csinálunk, megkopik abban a képességünk. Ez olyan, mint amikor abbahagyjuk a sportot, és hosszabb kihagyás után kezdjük csak újra. Az ellenzék 12 éve nem kormányoz. Ennyi idő alatt a tudás és a kapcsolatok is megkopnak. A DK komolyan veszi ezt a felkészülést: ez tulajdonképp az árnyékkormány feladata. Erről a munkáról viszont keveset hallani, mert az olyan kérdések, hogy mit gondol az ellenzék például a vízgazdálkodásról, nem igazán szokta érdekelni a nagy nyilvánosságot. Időnként sajnálom emiatt az árnyékkormány minisztereit, akik őrülten dolgoznak, de az eredményeikről a választók csak kis mértékben értesülnek. Emellett van még egy fontos szerep, amit fel kell vállalnunk. Korábban azok, akik elégedetlenek voltak a jelenlegi rendszerrel, azt mondták, oké, hogy ez rossz, de ki lenne más? Most nyugodtan lehet nekik azt válaszolni, hogy itt van a Dobrev Klára vezette árnyékkormány, akik jelenleg is azon dolgoznak, hogyan lehetne jobban vezetni az országot - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki értékelte a kormány válságkezelési intézkedéseit is.

- Kezdjük az inflációval, ami tényleg drámai. A kormányfő szerint ezt a háború és a brüsszeli szankciók okozzák. Ezzel szemben Romániában az infláció a magyarországinak a fele. Ukrajnában, ahol a front van, töredéke, Belgiumban pedig 1-2 százalék. Mivel a magyar gazdaságpolitika kiszámíthatatlan – a döntéshozók bármikor belenyúlhatnak bármibe, borítva az addigi szabályokat –, ezért az emberek gyorsan szeretnének pénzhez jutni, addig, amíg lehet. Így vannak ezzel a kereskedők is. Ezen a helyzeten, alapvető gazdaságpolitikai fogalmak hiányában, nem tud változtatni a kormány. Az infláció iszonyatos fogyasztáscsökkenéshez vezetett, ennek következményeként nincs elég bevétel egy tisztességes költségvetés kialakításához. Egymást duzzasztják a problémák - emelte ki.

Süllyedő zászlóshajó

Emlékeztetett, hogy a kormány a napokban bejelentette, hogy át fogja nézni tételesen a kiadásokat, köztük a családtámogatásra költött összegeket is. Gyurcsány Ferenc szerint ennek oka, hogy nem maradt pénz a költségvetésben.

- A Babaváró hitel volt a Fidesz családpolitikájának a szíve – maga a kormányfő fogalmazott így. Ezt a harminc év fölötti párok már csak kemény feltételek mellett vehetik igénybe. Ez is jól mutatja, hogy pénzhiány van. Miért? Mert a választás előtt semmi nem volt drága. Mindenképp hatalmon akartak maradni, és ennek most fizetjük meg az árát. Most viszont nincs hová hátrálni, ezért hozzá kell nyúlnia a kormánynak olyan dolgokhoz, amelyeket eddig érinthetetlennek tekintettek. Kényszer hatására cselekednek, de ezt csak maguknak köszönhetik - vélekedett.

Egyedül Európában

Gyurcsány Ferenc bizakodó a közelgő európai parlamenti választások kapcsán.

- Mi, akik az Európai Egyesült Államok irányába mennénk, és egy sokkal inkább együttműködő francia-német-osztrák-magyar viszonyt szeretnénk kialakítani, szerintem jól fogunk szerepelni a szavazatszám terén. Hogy ennek mennyi mandátum lesz az eredménye, azt nem lehet előre tudni - mondta.

A DK pártelnöke arról már sokkal borúsabban beszélt, hogy milyen jelenleg Magyarország megítélése az Európai Unión belül.

- Próbálják meg felidézni, hogy Orbán Viktor mikor vett részt kétoldalú találkozón valamelyik nyugat-európai ország vezetőjével. Ha ezt megteszik, meg fognak lepődni. A magyar kormányfővel ugyanis nem keresik a kapcsolatot, továbbmegyek, kellemetlen ma vele mutatkozni. Elszigeteltek lettünk. Ez Orbán Viktor megítélésének nem tesz jót, Magyarországnak viszont kifejezetten káros – fejtette ki véleményét Gyurcsány Ferenc.

Olvasnivaló