Ugrás a tartalomra

DK: Lakás- és társasházfelújítási program

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 16. péntek 11:05
A lentiekben a Demokratikus Koalíció miskolci szervezetének szerkesztőségünkhöz eljuttatott álláspontját közöljük.
Fotó: Juhász Ákos

Panelprogram plusz néven lakás- és házfelújítási programot készített a Demokratikus Koalíció (DK), jelentette be a DK alelnöke Varjú László a napokban. Tompa Sándor, a DK miskolci szakértője – aki 2001 és 2009 között volt Miskolc önkormányzatának panelbiztosa – megerősítette: ez a terv Miskolcnak különösen fontos.

Varju László arról beszélt: másfélmillió panel- és társasházi lakást, illetve családi házat újítanának fel, szigetelnének le és korszerűsítenének uniós forrásokból. Így jelentősen csökkennének  a háztartások rezsiszámlái, továbbá csökkenhet az ország függősége az orosz gáztól, miközben az energiafogyasztás korszerűsítésével segíteni lehet a klímaváltozás elleni küzdelmet. A program lényeges eleme, hogy a résztvevőknek nem kell  önrészt fizetniük.
Varjú László kiemelte :  egy ilyen horderejű  beruházás a teljes magyar építőiparnak és a beszállítóinak is évekre munkát adna. Különösen mérvadó most ez a magyar gazdaság jelenlegi állapotában, hiszen az építőipar az első vesztese az elhibázott orbáni gazdaságpolitikának.

Miskolc lakásállománya kiemelten érintett egy ilyen programban  – mondta  Tompa Sándor. A megyeszékhelyen a lakott lakások száma  több mint  69 000 , ebből hagyományos építésű 48 százalék,  iparosított  technológiával (panel)  52 százaléka  épült. Ez utóbbi a legnagyobb arányt képviseli az országban.  A kétezres években elindított panelprogram pályázati rendszerében 2011-ig Miskolcon több mint 14 ezer lakást újítottak fel a társasházak, lakásszövetkezetek.  Az akkori mérések alapján  10-50 százalékos  megtakarítást értek el, azaz ennyivel csökkent a távhődíjuk.  

De nemcsak az energiamegtakarítás volt jelentős, hanem komfortosabbá, élhetőbbé is  váltak az otthonok.   Bár jelen pillanatban a kormány nem nyúlt hozzá a távhődíjhoz, de jövőre már tervezi azt, hiszen a távhőkassza üzemeltetése ezermilliárdos költségvetésű. Egyértelműen azok a családok lesznek a legnagyobb veszélyben,  amelyek energetikailag felújítatlan, egyedi mérés nélküli lakásokban élnek. Ha a miskolci panelállományt nézzük, ez a  kétharmadát jelenti.

Az Orbán-kormány hatalomra kerülésével ellehetetlenítette a panelprogramot, hiszen olyan feltételekkel hirdetetett pályázatokat, amelyeknek az önrésze kifizethetetlen volt  a lakásszövetkezetek tagjainak - emlékszik vissza az elmúlt évtized történéseire Tompa Sándor. A fideszes városvezetés sem szorgalmazta, hogy tovább folytatódjon a lakásállomány felújítása.  Viszont támogatott helyette  ma már nyilvánvalóan kudarcként elkönyvelhető beruházásokat,  mint például a Diósgyőri vár rekonstrukcióját - aminek a befejezése jelenleg  is kétséges - és a rosszul megépített, energiafaló, nyereségessé soha nem tehető Ellipsumot. Mindeközben Miskolc lakásállománya rohamosan pusztul. És ez nemcsak a panelekre igaz, hanem sajnos az egyedi építésűekre is, hiszen elég csak végigsétálni Szirmán vagy Diósgyőrben, jól látható, mennyi az energetikai felújításra szoruló épület.

Tompa Sándor fontosnak tartja, hogy Miskolc csatlakozzon a DK programjához, hiszen a kétezres években  jó tapasztalatot szerzett ebben a város.  A Demokratikus Koalíció miskolci szervezete kulcsfontosságú elemnek tartja, hogy a DK önrész nélkül, európai uniós források bevonásával fogja elindítani a projektet, hogy minél többen  kapcsolódhassanak hozzá. Az idő pedig sürget, mert az ipari technológiával épült lakások legfiatalabbjai is negyvenévesek már, úgyhogy kimondhatjuk: a panelfelújítások kapcsán Miskolc a 24. órában van.

További hírek

Olvasnivaló