Ugrás a tartalomra

"Fontos, hogy megünnepeljük a magyar kultúrát!"

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 22. szombat 12:01
Miskolc belvárosában olvasóinkat kérdeztünk meg arról, hogy mit jelent nekik a magyar kultúra napja, amelyet minden évben január 22-én ünneplünk.
Fotó: Juhász Ákos

Mitterpach Józsefné hetvenegy éves nyugdíjas szerint szép szokás megünnepelni a magyar kultúra napját, hiszen büszkék lehetünk alkotóinkra. – Nálunk az egész család foglalkozik a kultúra egyes ágaival, lányom és vejem is művészetszerető. Bori unokám egyenesen alkotója is például verseknek, mert kötete is megjelent, de a CineFesten egy '56-ot feldolgozó filmmel is megjelent, sőt a színházművészetet képviselte a Berzeviczyben, ahol diákokat tanított. Édesanyja is jár Egerbe rendezői szakra. Én a fiúunokámmal legutóbb a Bolha a fülbe című darabot néztem meg, nagyon tetszett nekünk. Sajnos a pandémia miatt kevesebbszer jutunk el a színházba – mondta. 

Molnár Róbert negyvenhárom éves énekkari tag a Miskolci Nemzeti Színházban. – Szerintem a magyar kultúra minden ága nagyon fontos, és az is, hogy megünnepeljük az évben ezt az egy napot a kultúránkra figyelve. Én a színházművészet mellett nagyon szeretek fotózni. Szerintem amikor az emberek képeket nézegetnek, például fotóművészeti alkotásokat, azzal  többek lesznek, mert olyan érzéseket kelthet bennük, amiket addig nem vagy kevésszer éltek át. Pontosan ugyanúgy működik, mint a színház, hogy a darabot látva, átélik a szereplők helyzetét, amikkel azonban saját életükben nem biztos, hogy találkoznak. Ki vagyunk éhezve a kultúrára az utóbbi két év felborult életvitele miatt – mondta. 

Havas Csilla negyvenkilenc éves vállalkozó nevét festőművészként is jegyzik. – Alapítója és tulajdonosa vagyok a Havas Művészeti Ügynökség és Galériának, aminek a Tudomány és Technika Háza ad otthont. Az a véleményem, hogy egy társadalom fejlettségét az határozza meg, hogy milyen kapcsolatot ápol a kultúrával. Ezt én Miskolcon alacsonynak látom, aminek történelmi gyökerei vannak, hiszen városunk a kohászatra épült. Sok család azonban már kilépett ebből, mi pedig éppen arra törekszünk, hogy a többieket is a kultúra felé fordítsuk  – mondta, majd hozzátette, legközelebbi festménykiállításuk a Miskolci Nemzeti Színházban lesz február 22-én este 6 órától.

Jenei Péter tizennyolc éves tanuló a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégiumba jár. – Szerintem fontos, hogy megünnepeljük a magyar kultúra napját, hogy tudjuk, ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnuszt. Én magam szeretek verseket olvasni, főleg magyarokat, de a franciák közül is van kedvencem, például Rimbaud. Saját költőink közül szívemhez legközelebb Petőfi, Radnóti és József Attila áll. Ez utóbbinál, vagyis a 20. századi költőóriásnál szeretem, hogy teljesen más a látásmódja, mint a többi költőnek. Ő a verseit úgy írta meg, hogy könnyedén láttatja költői képeit, így játszva el tudom képzelni azokat – mondta.

További hírek

Olvasnivaló