Ugrás a tartalomra

Futballpályát, közösségi parkot hoznának létre a Pece patak partján

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. június 04. kedd 19:12
Bábonyibérc és a Pece patak záportározó környezetének rekreációs zöldfelületként történő hasznosításáról szólnak a tervek.
Szabadidőpark lehet a Pece patak mentén. Fotó: Osztie Tibor

A részletekről Szopkó Tibor Miskolc alpolgármestere és Erdei Sándor Zsolt a körzet önkormányzati képviselője sajtótájékoztató keretében beszélt kedden a helyszínen, ahol látványterveket is bemutattak a tervezett beruházásokról.

Az alpolgármester elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázati rendszer részeként számos közterületet újíthatnak fel Miskolcon, amint megnyílnak a források. Az önkormányzat addig is elvégzi az igényfelmérést, a társadalmi egyeztetést, az előzetes tervezést és más előkészítő munkákat, hogy minél gyorsabban adhassák be a pályázatokat. A számos tervezett beruházási helyszín között ott van Bábonyibérc is, egy olyan projekttel, amelyben sportpályát és szabadidőparkot képzeltek el a Pece patak záportározója mentén. 

Szopkó Tibor hangsúlyozta, a patak két oldala két teljesen más világ, mind az épületeket nézve, mind társadalmi szinten. Egyik oldalon sok a szegényebb, szükséget szenvedő lakos, a másikon a jobb módúak élnek. Közöttük fut a Pece patak, amely most elválasztja e két részt, de akár össze is tudná kötni, amennyiben mindkét oldalról lenne lejárat a völgybe, ahol lehetőség lenne a találkozásra, akár a közös sportolásra is. 

- Az önkormányzat kiemelt célja a városrészi központok fejlesztése, amelynek egyik eszköze a TOP Plusz program. Itt ahol most állunk, a Bábonyibérc alsó soron, látjuk azt, hogy Miskolc két társadalmi szélsőértékét fogja össze az a Pece völgy, amelynek a fejlesztését célul tűztük ki. Az egyik oldal a város egyik olyan helye, ahol legdrágábbak az ingatlanok, valószínűleg az ott élők jövedelme is átlagon felüli, míg a völgy másik oldalán mindez éppen fordított. Itt alig van értéke az ingatlanoknak, gyakorlatilag egy szegregátum, ahol a legszegényebbek élnek – mutatott rá az alpolgármester. 

Szopkó Tibor annak a véleményének adott hangot, hogy ezeket a nagyon eltérő gazdasági, társadalmi és kulturális közegeket közelebb kell vinni egymáshoz, hogy megismerjék egymást az emberek, és a találkozások, kölcsönös megértés alapján a szegényebbek is felzárkózhassanak. Ezt elősegítendő készültek el a tervek és már a tájékoztatón bemutatott látványtervek is, a fejlesztés lehetséges módjáról. 

- Ez a program kapcsolódik ahhoz, amelyet kifejezetten a szegregátumok felszámolásáért indítottak országszerte, és amelyben Miskolc is részt vesz. Ez utóbbi egy hosszútávú terv, de mi hiszünk abban, hogy párhuzamosan, kisebb-nagyobb beavatkozásokkal is tudunk tenni az itt élők életminőségének, helyzetének javításáért. Szeretnénk a völgy két oldalán élő embereket is közelebb hozni egymáshoz. Ezért karoltuk fel Erdei Sándor képviselő úr ötletét, aki felfigyelt erre a völgyrészre, ahol ki lehetne alakítani egy közösségi teret, sportpályát, szabadidőparkot – ismertette az alpolgármester. 

Erdei Sándor Zsolt a körzet önkormányzati képviselője beavatott, hogy a választókörzetét járva azonnal felfigyelt erre a csodálatos természeti környezetre, amely szinte kínálja magát arra, hogy valamilyen szabadidős központtá váljon. Meglátása szerint az itt élők is igényelnék azt, hogy sporttevékenységeket tudjanak a szabadban végezni. Bizonyára nem lenne hátrány a völgy másik oldalán élők számára sem, ha mellettük, ebben a környezetben létesülne egy rendezett, sportolásra, rekreációra, piknikezésre vagy csupán találkozásokra, beszélgetésekre alkalmas park. 

- Megörültem, amikor szóba került, hogy a TOP Plusz pályázatok közé bekerülhet ennek a területnek a fejlesztése. Úgy gondolom, hogy megfelelő sétányok kialakításával, kerékpárúttal avagy egy sportpálya megvalósításával, később események, rendezvények szervezésével közelebb tudnánk hozni egymáshoz az itt élőket. Egy új közösségi térként funkcionálhatna ez a terület – fogalmazott a képviselő. Hozzátette, sok egyéb ötlet is működhet itt, például a helyi vizes élőhelyek bemutatása, vagy akár az olyan mesterségek bemutatása, mint a kosárfonás. A terület képviselőjeként nagyon bízik abban, hogy ezek a tervek megvalósulhatnak.

Olvasnivaló