Ugrás a tartalomra

Gulyás Gergely: 90 ezren kaptak az átlagosnál nagyobb rezsiszámlát, nekik részletfizetést biztosítunk

MTI / minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 27. csütörtök 14:10
Kormányinfó: részletfizetést biztosít a kormány azoknak, akik az átlagosnál nagyobb rezsiszámlát kaptak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint örülni kell az olyan beruházásoknak, mint az akkumulátorgyárak. A miniszter úgy véli, hogy biztosított a pedagógus utánpótlás, a buszok üzemeltetése olcsóbb, és jobb szolgáltatási színvonalat biztosít.

Fotó: portfolio.hu

A telex.hu információi szerint arról, hogy az elmúlt hetekben sokan kaptak olyan számlát, ahol az átlagosnál jóval nagyobb tartozásuk mutatkozott – annak ellenére, hogy általánydíjasok – illetve az ezzel kapcsolatos elszámolási anomáliáról azt mondta Gulyás Gergely, hogy itt több kategória keveredik.

Elmondta, hogy az 1,7 millió általánydíjas ügyfélből eddig 90 ezret érint ez a számlázással kapcsolatos kérdés. Ebből szerinte az látszódik, hogy az emberek többségét nem érinti a rezsicsökkentés átalakítása, de ennek a 90 ezer embernek biztosítják a 12 havi automatikus részletfizetést.

Az új, frissen bejelentett nyíregyházi akkumulátorgyárról Gulyás Gergely elmondta, hogy a beruházóval kötött szerződésből látszik, hogy a magyar kormány milyen kötelezettséget vállalt, de általában az infrastruktúra fejlesztés terheli a költségvetést.

„Az ilyen beruházásoknak örülni szoktak, és szerintem örülni is kell” - tette hozzá. Kiemelte, hogy a magyar GDP jelentős részét a külföldről érkező tőke biztosítja. Szerinte van bőven elegendő munkaerő az ország keleti felében, de akár Kárpátaljáról is érkezhetnek majd munkások.

Az MTI közleménye szerint Gulyás Gergely a pedagógus utánpótlással kapcsolatban azt mondta, hogy a pedagóguspályára sokan tekintenek úgy, mint ami a jövőben biztos jövedelmet fog garantálni, ezt mutatja, hogy 10 514 jelentkezőt vettek fel pedagógusképzésre, ami az elmúlt 6 év legmagasabb száma, tehát a pedagógus-utánpótlás biztosított.

 A tárcavezető kifejtette: szerdán ismerhették meg a felvételi pontszámokat a felvételizők. Az a jó hír, hogy több mint 126 ezren felvételiztek, és közel 95 ezer hallgató nyert felvételt - közölte.

Kitért rá: 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, 34 százalékkal nőtt a műszaki, természettudományi, mérnöki és informatikai területre felvettek száma, és 10 felvett jelentkezőből 8 hallgató állami ösztöndíjjal kezdheti meg a tanulmányait.

A telex.hu beszámolója szerint Gulyás Gergely rossz irányú találgatásnak nevezte, amikor a Pesti Srácok arról kérdezte, várható-e további vasútvonalak bezárása. A lényeg szerinte az, hogy a kormány egyfajta szolgáltatást tud nyújtani: vasút- vagy buszközlekedést.

Arról beszélt, Budapest és Székesfehérvár között busz és vonat is közlekedik, de mindkettő tele van, ezért itt érdemes szerinte támogatást biztosítani. Ahhoz azonban nem vagyunk, és nem leszünk elég gazdagok szerinte, hogy olyan vonalakon is járjon busz és vonat, ahol az egyiken öten, a másikon nyolcan utaznak. A buszok üzemeltetése olcsóbb, és jobb szolgáltatási színvonalat biztosít – mondta a miniszter.

Olvasnivaló