Ugrás a tartalomra

A gyerekek a könyvtár rendszeres olvasói lesznek

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. június 03. hétfő 17:10
Két legyet egy csapásra! Egyszerre népszerűsítették az olvasást és támogatták a gyerekek szárnyaló fantáziáját.
Fotók: Nagy-Hankó Krisztina

A Hahó, könyvtársak! című olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntője hétfőn volt a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületében. A könyvtár 11 éve rendezi meg ezt a vetélkedőt, melyre ebben az évben 24 csapat jelentkezett. Az írásbeli fordulókban legjobban teljesítő 17 Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei csapat (Miskolc, Ragály, Cserépfalu, Borsodszentgyörgy, Pácin, Bőcs, Felsőzsolca, Hernádnémeti, Ináncs, Gesztely és Dédestapolcsány) vett részt a szóbeli döntőn. 

A szóbeli döntő kérdései az írásbeli fordulókban is szerepelt olvasmányokhoz kapcsolódnak. A játékosok belépője a döntőre: rövid jelmezes jelenet előadása Kiss Ottó Léghajó a Bodza utcában című műve alapján. Korábban ITT írtunk a vetélkedő felhívásáról. 

A megyéből az írásbeli fordulókon legjobban teljesítő csapatokat hívták meg a döntőre – mondta Miklós Katalin, könyvtáros, csoportvezető. A harmadik-negyedik osztályos tanulók négy fős csapatokkal érkeztek a játékba. Kiss Ottó, József Attila-díjas író, költő művéből adtak elő jelenetet a gyerekek, utána különböző játékos feladatokat oldottak meg. A vetélkedő célja a nevében is benne van, az olvasás, a könyvtárba járás népszerűsítése. Azok a gyerekek, akik vidéken laknak, keressék fel a helyi könyvtárakat vagy használják a központi intézmény lehetőségeit. Tulajdonképpen a lényeg az, hogy olvassanak – emelte ki a könyvtáros. 

Ha valakinek a könyv a barátja, az mindenre jó. Jó arra, hogy megnevettesse az embert, ha rossz kedve van, felvidítsa, vagy a barátaival beszélgessen róla – hangsúlyozta Varga Andrea Klára alpolgármester az esemény megnyitóján. Hozzátette, rengeteg információt tudhatunk meg és tanulhatunk a könyvekből, és ami a legfontosabb, hogy a történetek, amelyeket elolvasunk, egy kicsit rólunk is szólnak. Mindig van egy szereplő, akivel azonosulni tudunk. 

A játék kiteljesedése a döntő napja, amikor belebújhatnak a gyerekek a könyv szereplőinek bőrébe. A jeleneteket mindig különösen kreatív módon oldják meg a tanulók, amitől igazán élővé és élvezetessé válik a vetélkedés – fogalmazott az alpolgármester. 

Nagyon fontos, hogy megszeressék az olvasást, ezáltal a könyveket a tanítványai – mondta Dragony Zoltánné, a Gesztelyi Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola tanítója. Minden évben képviselik az iskolát ezen a vetélkedőn. Nagy izgalommal készültek a döntőre, a gyerekek rendkívüli módon szeretik a megmérettetéseket, és ha azt, ha megmutathatják magukat. Az volt az egyik feladat, hogy az elolvasott könyv egyik jelenetébe beleírjanak egy plusz szereplőt vagy eseményt. Ők kukás kutya karakterét írták bele a történetbe és így adták elő a jelenlévőknek – tudatta a tanítónő. 

Olvasnivaló