Ugrás a tartalomra

Háromezer-négyszáz milliárd forintot csoportosítana át a jövő évi büdzsében a DK

MTI
Utoljára módosítva
2023. június 14. szerda 14:12
Ebből 1325 milliárd forintot fordítanának az áremelések okozta megélhetési válság felszámolására.

A Demokratikus Koalíció (DK) indítványozza, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban csoportosítsanak át 3400 milliárd forintot bér- és nyugdíjemelésre, rezsitámogatásra, valamint a városok és falvak fejlesztésére - jelentette be szerdai, online sajtótájékoztatóján a párt alelnöke.

Varju László, aki saját módosítócsomagjukat a "béremelések költségvetésének" nevezte, elmondta, hogy 1325 milliárd forintot fordítanának az áremelések okozta megélhetési válság felszámolására. Hozzátette, jelentősen megemelnék a pedagógusok és a szociális dolgozók bérét, valamint létszámfejlesztést hajtanának végre az oktatásban és az egészségügyben.
    
A politikus közölte, hogy hatszáz milliárd forintnyi pluszforrást adnának egy, az infláció mértékét jelentősen meghaladó nyugdíjemelésre és egy egyszeri, visszamenőleges nyugdíjkiegészítésre.
    
A képviselő arról is beszélt, hogy Demokratikus Koalíció 341 milliárd forintból megduplázná a családi pótlékot, valamint növelné az önkormányzatok szociális és gyermekvédelmi támogatását.
    
A DK javasolja, hogy öt év alatt másfél millió panel- és társasházi lakást, illetve családi házat újítsanak fel, szigeteljenek le és korszerűsítsenek uniós és hazai forrásokból - emlékeztetett. Ennek részeként a párt jövőre százmilliárd forintot költene a lakóépületek energetikai korszerűsítésének önrészére - tette hozzá. További ötven-ötven milliárd forintból támogatnák a kis- és közepes vállalkozások rezsikiadásait, valamint a szél és naperőművek építését - jelentette be.
    
A Demokratikus Koalíció "Budapest-csomagja" újraindítaná a főváros fejlesztését, amit a kormány "puszta politikai bosszúból állított le" - mondta Varju László. Ennek részeként több kerületi fejlesztés mellett megépülne a Gubacsi vasúti híd, az M4-es metróvonalat meghosszabbítanák a Bosnyák térig és befejeznék az M0-ás körgyűrűt - ismertette a részleteket. A DK jelentősen csökkentené a kormány, "már nevében is hazug szolidaritási adóját, amellyel Orbánék szinte teljesen ki akarják üríteni Budapest kasszáját" - fogalmazott a képviselő. A párt által javasolt átcsoportosításból ki lehetne fizetni a Lánchíd felújítása után járó állami támogatást, rezsitámogatást lehetne adni a fővárosnak és növelni lehetne a BKV normatív támogatását - vette számba elképzeléseiket. Varju László úgy számolt, hogy a Budapestet érintő intézkedések összesen 1687 milliárd forintot igényelnének.
    
Végül bejelentette, hogy a megyei jogú városok, kisvárosok és falvak fejlesztési forrásainak megemelésével 186 milliárd forintot költenének harminc további fejlesztésre.

További hírek

Olvasnivaló