Ugrás a tartalomra

Jobbik-Konzervatívok: A bérszakadéknak csökkennie kell

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. július 14. péntek 15:50
Miskolcon is aláírásgyűjtésbe kezdett a Jobbik-Konzervatívok, mellyel Magyarország és a környező országok közötti bérszakadék csökkentésére hívják fel a figyelmet. 
Fotók: Juhász Ákos

A Jobbik-Konzervatívok szerint tisztességes munkáért tisztességes bér jár a magyar embereknek, és elengedhetetlen a bérszakadék csökkentése, amely Magyarország és a környező, valamint a nyugat-európai országok között kialakult. A témában Szarka Dénes, a politikai párt miskolci önkormányzati képviselője, és Kovács Imre István, a Jobbik-Konzervatívok Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke tartott sajtójátékoztatót péntek délután Miskolc belvárosában. 

- Hiába vagyunk már majdnem két évtizede az Európai Unió tagjai, a magyarországi bérek és életszínvonal jól láthatóan nem tud felzárkózni nemhogy az uniós szintre, de a régió országaitól is egyre jobban elmaradunk. Magyarországon a kormány versenyelőnyként tekint arra, hogy – bár magasan képzett a munkaerő - nálunk alacsonyabbak a bérek. A kormányzat ráadásul rugalmasan kezeli a munkajogi szabályozásokat, amibe beleértendő az érdekképviseletek korlátozása is. Ezzel maga Orbán Viktor „dicsekedett”, amikor potenciális arab befektetőkkel tárgyalt. Mindeközben a hozzánk hasonló történelmi adottságú, régióbeli országok elhúztak mellettünk és átlagbér tekintetében már gyakorlatilag mind előttünk járnak – jelentette ki Szarka Dénes. 

Mint fogalmazott, az utóbbi egy év fidesz-inflációja bebizonyította, milyen gyorsan olvadnak el a magyar bérek a brutális áremelkedésekben. - Az infláció és különösen az élelmiszerárak emelkedése egész Európában a legmagasabb, így kijelenthetjük, hogy a magyar emberek a legnagyobb kárvallottjai az elmúlt időszaknak – hangsúlyozta a politikus. 

Szarka Dénes elmondta, országos aláírásgyűjtésbe kezdtek, amellyel a bérszakadék csökkentésére hívják fel a figyelmet. Leszögezte, nem a magyar kisvállalkozásoktól várják a magasabb bérekhez szükséges forrás előteremtését. 

- A kormánytól várunk és követelünk azonnali cselekvést a közszférában történő béremelésekkel és a dolgozók megbecsülésével. Másrészt a kormány teremtsen olyan kiszámítható környezetet mind a magyar önkormányzatoknak, mind a kisvállalkozásoknak, mint amilyet a külföldi multi cégeknek teremt. Azonnali szemléletváltásra van szüksége hazánknak ahhoz képest, amiről a kormány tanúbizonyságot tett például a pedagógusokat megalázó státusztörvény elfogadásával. A bérszakadéknak csökkennie kell, Magyarország felzárkózásának el kell indulnia, hiszen egy normális európai országban szeretnénk élni – hangsúlyozta. 

- A kérdés különösen húsbavágó itt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, hiszen az itteni bérek még a gyenge magyar átlaghoz képest is lemaradásban vannak – erről már Kovács Imre István beszélt. A Jobbik-Konzervatívok vármegyei elnök elmondta, a párt célja az is, hogy az országon belüli egyenlőtlenségeket felszámolják. - Ebben az államnak fontos lenne példát mutatnia, nevezetesen, hogy egy észak-magyarországi állami alkalmazott ne kereshessen kevesebbet egy ugyanolyan munkát végző dunántúli, vagy budapest kollégájánál – zárta a sajtótájékoztatót.  
 

Olvasnivaló