Ugrás a tartalomra

Megkérdeztük olvasóinkat: Önnek lesz újévi fogadalma?

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2021. december 31. péntek 09:41
Megkérdeztük a főutcán sétálókat, tesznek-e újévi fogadalmat. Az általános tapasztalat az, hogy az emberek nem tudják betartani ezeket, ezért a válaszadók inkább meg sem próbálják. Persze van, aki teljesen másképp gondolkozik a témában.
Fotó: Mocsári László

Tolnai Ferenc Gábor negyvennyolc éves fizikai munkás másképpen látja a világot, mint az emberek többsége. – Én egyáltalán nem fogadok meg semmit, illetve egészen konkrétan azt fogadom meg, hogy nem szokom le a dohányzásról. Ezt már évek óta megfogadom, és be is tudom tartani. Szerintem inkább ilyen fogadalmakat kellene tenniük az embereknek, mint amiket szoktak: hogy nem fognak cigizni vagy inni, esetleg kevesebbet esznek, egészségesebben élnek, aztán persze ezeket nem tudják betartani. Ennek nem sok értelmét látom. Én legalább amit megfogadok, könnyen be is tudom tartani – nevetett. 

Dulai Roxána huszonkét éves tanuló eddig még nem gondolkodott azon, hogy mit is kéne megfogadni most év elején. – Alapvetően nem szoktam komolyan venni az újévi fogadalmakat, inkább kis célokat tűzök ki magam elé akár év közben is, amiket megpróbálok megvalósítani, ha fontosak nekem. Most például szerintem megfogadom, hogy többet tanulok majd jövőre, mert most fogok diplomázni, úgyhogy elég sok nehéz feladat áll előttem. Nagy változás történik majd az életemben. Hallottam már olyanról, hogy mások azt fogadták meg, kevesebbet dolgoznak, ezáltal többet pihennek vagy utazgatnak a világban – sorolta. 

Vinga Richárd tizenkilenc éves tanulónak az a tapasztalata, hogy aki újévkor megfogad valamit, azt általában nem sikerül neki betartani. – Szerintem teljesen felesleges újévkor fogadalmat tenni, pedig milyen érdekes, hogy sokan tesznek ilyet: például jobban figyelek a testemre. Azt szokták mondani, hogy év elején vannak tele az edzőtermek, aztán elmaradnak azok, akik végül nem tudják betartani fogadalmukat. Én például megfogadhatnám most, hogy jobban fogok tanulni vagy hogy kevesebb alkoholt fogyasztok, de hát egyetemista vagyok – utalt ezzel arra, hogy ez a korszak a véget nem érő szórakozásokról szól, ha éppen nem kell tanulni. 

Dulay Ferencné hatvanhat éves nyugdíjas szerint nem a fogadalmakon múlik, hogy változtatunk-e a szokásainkon, az életvitelünkön és ezáltal az életünkön. – Persze sokan tesznek fogadalmat ilyentájt: többet mozgok, biciklizem... de aztán ez csak egy-két hétig tart, és visszatérnek eredeti szokásaikhoz. Ez az én véleményem. Azt gondolom, az élet úgyis mindig hoz változásokat, amikkel aztán lépést kell tartani. Ezért én soha nem fogadok meg semmit szilveszterkor. Tudom, hogy úgyis változom, ha muszáj, és remélem, mindig jó irányba – mondta.

További hírek

Olvasnivaló